maandag, 7. mei 2018 - 21:53 Update: 07-05-2018 21:55

Defensie gaat de persoonlijke gevechtsuitrusting van militairen vervangen

Defensie gaat de persoonlijke gevechtsuitrusting van militairen vervangen
Foto: Min. Defensie
Den Haag

Defensie gaat de persoonlijke gevechtsuitrusting van militairen vervangen. De belangrijkste reden is dat de huidige uitrustingsstukken steeds meer tekortkomingen vertonen. Voor de toekomstige veiligheid van het personeel is een moderne en samenhangende uitrusting nodig.

Staatssecretaris Barbara Visser stuurde hier vandaag een brief over aan de Kamer.

De verbetering van de persoonlijke uitrusting bestaat uit een reeks projecten. Eén daarvan is ‘vervanging gevechtsuitrusting’. Het gaat hierbij over de aanschaf van een samenhangend systeem van een draagvest en extra uitrustingstukken, zoals draagtassen, kogel- en scherfwerkende platen en een rugzak.

Samenhangend systeem

De huidige gevechtsuitrusting bestaat uit een gevechtsvest, ook wel ‘ops-vest’ genoemd, met verschillende opbouwtassen, een rugzak en een drinksysteem. Deze uitrusting is in 2005 ingevoerd. Daarnaast schafte Defensie in de loop der tijd beschermingsmiddelen aan, zoals kogel- en scherfwerende platen en een draagvest. Voor effectief optreden is moderne gevechtsuitrusting essentieel. Defensie wil daarom een samenhangend systeem van gevechtsuitrusting en ballistische bescherming.

Het gaat om ongeveer 25.000 sets persoonlijke gevechtsuitrusting. Specifiek voor operationele inzet ongeveer 10.000 sets ballistische bescherming op uitleenbasis. Deze uitrusting is niet voor de gevechtseenheden. Hun uitrusting wordt aangeschaft via het project ‘Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem’.

Eisen en wensen

Door missie-ervaringen zijn de eisen en wensen hoger geworden ten aanzien van de nieuwe gevechtsuitrusting. Die is voor wereldwijd gebruik, onder uiteenlopende klimaatsomstandigheden, bij lage én hoge dreiging en voor opleiding en training. Bescherming, functionaliteit, veiligheid, pasvorm en comfort staan centraal. Tegelijkertijd moet het degelijk en duurzaam zijn om de instandhoudingskosten binnen de perken te houden.

Het project kost tussen de € 25 miljoen en € 100 miljoen en loopt van 2019 tot en met 2023.

Categorie:
Provincie: