woensdag, 23. mei 2018 - 18:37 Update: 23-05-2018 18:39

Tien jaar cel geëist voor doodslag op vader

Tien jaar cel geëist voor doodslag op vader
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Tegen een 23-jarige Amsterdammer is woensdag voor de rechtbank in Amsterdam 10 jaar gevangenisstraf geëist voor doodslag. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Lichaam proberen te verstoppen

'De man zou op 16 augustus 2017 zijn vader hebben doodgeschoten in een woning aan de Nova Zemblastraat in Amsterdam. De moeder (53) van de verdachte heeft volgens het OM samen met haar zoon het lichaam proberen weg te maken. Tegen haar eiste het OM twaalf maanden gevangenisstraf', aldus het OM

Lichaam aangetroffen

Op zondagavond 20 augustus 2017 meldde de neef van het slachtoffer in Zwolle dat zijn oom vermoord was en in de woning aan de Nova Zemblastraat zou liggen. Hij was door zijn familie benaderd om het lijk weg te werken. In de woning trof de politie inderdaad een lichaam aan, gewikkeld in zeil met tape.

Zelfverdediging

De zoon en ex-partner van het slachtoffer meldden zich die avond bij de politie. De zoon verklaarde zijn vader te hebben doodgeschoten. Hij zegt dat hij uit zelfverdediging heeft geschoten, maar het Openbaar Ministerie gelooft dat niet. De vader zou hen jarenlang hebben geterroriseerd, gedreigd hebben met een vuurwapen en de verdacht met een mes hebben aangevallen.

Sporen gewist

De verdachte zou na het doodschieten van zijn vader weloverwogen te werk zijn gegaan, zijn sporen hebben gewist, en kennelijk 10 duizend euro hebben verkregen om zijn neef te betalen om het lichaam weg te halen en te laten verdwijnen. Ook zou hij de nog aanwezig sporen in de woning hebben gewist.

'Vriendelijk gezin'

De verklaringen van beiden verdachten worden volgens het OM niet ondersteund door feiten en omstandigheden die een noodweerverweer aannemelijk maken. Hun verklaringen lijken ook sterk op elkaar te zijn afgestemd. Het slachtoffer heeft geen verleden met huiselijk geweld. De politie heeft geen mutaties van huiselijk geweld en de buren die al meer dan 20 jaar op hetzelfde adres wonen kennen het gezin als een vriendelijk gezin.

De verdachte heeft een blanco strafblad en is volledig toerekeningsvatbaar. Hij had volgens het OM geen vooropgezet plan zijn vader te doden. De voorbedachte raad en daarmee moord, kan daarom niet bewezen worden.

Categorie:
Provincie: