dinsdag, 9. oktober 2018 - 10:00

Vrouwen bij de Onderzeedienst

Vrouwen bij de Onderzeedienst
Foto: Min. Defensie
Den Helder

Vrouwen gaan binnenkort de Onderzeedienst versterken. Het gaat om een pilot in het voorjaar van 2019. Als het werken onder water met een gemengde bemanning positief uitpakt, worden vrouwen er definitief toegelaten. De Onderzeedienst is de laatste eenheid bij Defensie waar nog geen vrouwen mogen werken.

One of the crew

Bij onderzeediensten van andere landen is er voortschrijdend inzicht over gemengd varen. Defensie beschouwde aparte voorzieningen aan boord altijd als belangrijke voorwaarde, maar de situatie bij (NAVO-)partners laat zien dat het anders kan. Zo bleek het one-of-the-crew-concept zeer succesvol: de gehele bemanning wordt gelijkwaardig behandeld. Er zijn dus geen aparte voorzieningen voor vrouwen.

Geslaagde pilot

De pilot toont mogelijk aan dat aparte voorzieningen niet nodig zijn voor de nieuw te bouwen onderzeeboten. Als de pilot slaagt, gaat de onderzeedienst al in de huidige onderzeeboten met gemengde bemanningen varen.

Meerwaarde

Defensie bouwt aan een toekomstbestendige organisatie met een grotere diversiteit in het personeelsbestand. Een gemengd team met verschillende karakters en denkwijzen presteert beter.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):