donderdag, 25. oktober 2018 - 20:54 Update: 27-10-2018 10:19

Tijgermug aangetroffen in Amstelveen en Haarlemmermeer

Tijgermug dit jaar al in 15 gemeenten aangetroffen
Foto: NVWA
Amsterdam

Uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de tijgermug dit jaar in 15 gemeenten is aangetroffen. Onder meer in Amtelveen en Haarlemmermeer.

Het Platform Stop Invasieve Exoten meldt dat dat een record is. In 2017 werd de tijgermug in 10 gemeenten aangetroffen. Dit schrijft Het Parool donderdag. 

Amstelveen en Haarlemmermeer

De tijgermug zit vaak in gebruikte autobanden uit Azië of op het populaire sierplantje Lucky Bamboo, gekweekt in China. Daar leggen de muggen eitjes op de stengels die in bakken water wachten op transport. Zo komt de tijgermug Nederland binnen. De tijgermuggen die in Amstelveen en Haarlemmermeer zijn aangetroffen, zijn waarschijnlijk afkomstig uit geïmporteerde bamboe. De muggen in de Haarlemmermeer zijn waarschijnlijk op Schiphol aangetroffen. Daar is dit jaar twaalf keer de gelekoortsmug aangetroffen, een andere tropische mug, zo weet de krant. 

Overdracht ziekten niet uit te sluiten

Volgens de NVWA die de bestrijding van de exotische muggen coördineert, is de kans klein dat de tijgermuggen een besmettelijke ziekte overdragen. Dat zou komen omdat in ons lang geen ziekten voorkomen die door deze muggen kunnen worden overgebracht. Het Platform daarentegen denkt dat een overdracht van ziekten door tijgermuggen niet kan worden uitgesloten. Volgens deskundigen kan de moedermug in China virussen overdragen op haar nageslacht dat vervolgens met de ziekteverwekkers per boot naar Europa reist. Het Platform wil dat de overheid optreedt tegen de bedrijven die handelen in Lucky Bamboo en tweedehands autobanden uit Azië.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):