donderdag, 10. januari 2019 - 16:54

Staatssecretaris informeert zich over problemen rond inklimmers in Moerdijk

Staatssecretaris informeert zich over problemen rond inklimmers in Moerdijk
Foto: Rutger Rog
Moerdijk

Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid bracht woensdag 9 januari een werkbezoek aan de gemeente Moerdijk om zich te laten informeren over de problemen rond ‘inklimmers’. Inklimmers zijn vreemdelingen die in vrachtwagens klimmen om illegaal naar het Verenigd Koninkrijk (VK) te reizen.

Tijdens dit bezoek sprak de staatssecretaris onder anderen met burgemeester Jac Klijs. Ook  kreeg hij een rondleiding van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Jan Zeeven door de bosjes en het maisveld nabij parkeerplaats Streepland waar inklimmers zich schuilhouden. Jan vertelde de staatssecretaris hoe hij en zijn collega’s dagelijks controles uitvoeren en wat ze daarbij tegenkomen, zoals tentjes, afval, koffers en kleding. Inmiddels is het maisveld geoogst en komt niet meer terug. 

Begin december bracht minister Grapperhaus ook een bezoek aan de gemeente Moerdijk. De gemeente gaf toen in aanwezigheid van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het startsein voor een Meld Misdaad Anoniem-campagne tegen ondermijnende criminaliteit in de zeehaven van Moerdijk.