zaterdag, 27. april 2019 - 9:23 Update: 28-04-2019 8:52

Koninklijke familie bezoekt Amersfoort, koningsdag start regenachtig

koningsdag-amersfoort
Foto: Screenshot NOS
Amersfoort

Amersfoort stroomde zaterdag vol voor het bezoek van de koninklijke familie.

Om 11.00 uur begon de koninklijke familie met haar wandeling door Amersfoort. Het bezoek stond tot ongeveer 13.00 uur gepland maar liep een half uur uit. Tijdens hun wandeling ontmoetten de Oranjes verhalenvertellers uit Amersfoort en de regiogemeenten. Er was aandacht voor thema's als theater, sport en vrijwilligerswerk. De route die ze liepen, begon om 11.30 uur op de Kleine Haag bij de Mariënhof en eindigde rond 13.30 uur op het Eemplein. De wandeling was 1.075 meter lang en vol geprogrammeerd met evenementen en ontmoetingen. 

Koning bedankt voor fantastisch feest

Koning Willem-Alexander bedankte namens zijn hele familie iedereen die betrokken is geweest bij het feest in Amersfoor en besloot met de woorden:

'Wij, samen met de zon, hebben een fantastisch feest gehad. En tegen degene van de uitdrukking van de ezel en de steen wil ik zeggen: dan ben je nog nooit in de Keistad geweest, want tegen deze kei wil je je heel graag stoten. Ik kom vaak en heel graag terug.'

'After-party'

Na het bezoek van de Koninklijke Familie zijn er optredens van Jan Smit, Maan, Peter Beense, John de Bever, Vinzzent en de Marel Fisser band.  De 'after-party' vindt tussen 13.30 uur en 17.00 plaats  op het Eemplein. De feestelijke dag wordt geopend door Wudstik met zijn lied 'Mooi'. Maria Fiselier en Ginger zingen een duet op het Lieve Vrouwekerkhof, samen met het Amersfoorts Jeugd Orkest. 

Openbaar Vervoer

De NS laten meer en langere treinen rijden naar Amersfoort. De stadsbussen in Amersfoort zijn gratis.

Regenachtig

Koningsdag is regenachtig begonnen, maar in de tweede helft van de ochtend wordt geleidelijk droog en breekt de zon door. Naar verwachting stopt het in Amersfoort rond 11.00 uur met regenen, maar helemaal droog blijft het niet. De Oranjes en de orangisten moeten rekening houden met een bui aan het eind van de tocht door de stad. 

Veel vrijmarktverkopers begonnen de dag met hun spulletjes onder een afdekzeil. Hopelijk kan het afdekzeil in de loop van de ochtend weg.  De regen trekt van west naar oost over het land, daarna wordt het droog en breekt de zon af en toe door. 

Categorie:
Provincie: