vrijdag, 20. november 2020 - 11:35 Update: 20-11-2020 11:38

Gevaarlijke muggen gevonden

Gevaarlijke muggen gevonden
Foto: Pixabay/Emphyrio
Den Haag

Dit jaar zijn in tien Nederlandse gemeenten tijgermuggen en op twee plaatsen gelekoortsmuggen gevonden. Dit blijkt uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dit jaar zijn tijgermuggen aangetroffen in Lansingerland, Westland, Montfoort, Lelystad, Emmeloord, Assen, Breda, Bladel, Sittard en Valkenburg. In Haarlemmermeer (Schiphol) en in Moerdijk (Heijningen) zijn gelekoortsmuggen gevonden. Dit blijkt uit de vangstgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In Lelystad worden al negen jaar exotische muggen aangetroffen, in Assen acht jaar, in Montfoort en Emmeloord zeven jaar, en in Moerdijk  vijf jaar. Dit blijkt uit de gegevens die de stichting platform Stop invasieve exoten bijhoudt. Volgens het platform  gaat het in die vijf gemeenten om importeurs van gebruikte banden, waarvoor de NVWA toezichthouder is.

De tijgermug en de gelekoortsmug zijn exotische muggen die tal van virusziekten kunnen verspreiden naar zowel mensen als dieren, zoals dengue ofwel knokkelkoorts, zika, chikungunya, gele koorts,  westnijlvirus  en verschillende vormen van encefalitis (hersenontsteking). Bekende invoerroutes zijn de import van gebruikte banden en Lucky bambooplantjes. De NVWA is daarvoor toezichthouder, en ook verantwoordelijk voor de monitoring en bestrijding van exotische muggen.

De NVWA vermeldt op de website uitsluitend de gemeente en wijk waar de exotische muggen gevonden zijn, en op welke dagen de vondsten zijn gedaan. Hoeveel muggen er per vondst zijn gedaan, staat niet op de site. Die gegevens worden pas volgend jaar op de site gepubliceerd. Het kan gaan om grote aantallen. Zo bleek dit jaar dat de NVWA vorig jaar in Valkenburg 350 tijgermuggen had gevonden.

Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten: “In Valkenburg is de tijgermug dit jaar opnieuw gesignaleerd, er zijn tussen 7 mei en 22 september twaalf vondsten gedaan, waarbij we niet weten hoeveel muggen er gevangen zijn. Als je bedenkt dat de NVWA na iedere vondst een bestrijdingsactie uitvoert, was het probleem behoorlijk hardnekkig. Hetzelfde geldt zeker ook voor Sittard. Daar werden voor het eerst op 14 september tijgermuggen gevonden, waarna in ruim vijf weken maar liefst veertien vondsten werden gedaan. Ook hier is het aantal gevangen muggen alleen bij de NVWA bekend.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):