woensdag, 30. december 2020 - 17:03 Update: 30-12-2020 17:33

EU-inreisverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk (VK)

vlag-engeland
Foto: freeimages.com
Den Haag

Het VK zal vanaf 1 januari 2021 in het kader van het EU-inreisverbod wegens Covid-19 als derde land worden beschouwd. 'Aangezien het VK momenteel niet voldoet aan de criteria over de gezondheidssituatie in het land en de daar geldende maatregelen zal het VK niet op de lijst van veilige landen van het EU-inreisverbod worden geplaatst en kan geen ontheffing van reisrestricties voor de EU/Schengen worden verleend', zo heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid woensdag bekendgemaakt.

Aantal nieuwe besmettingen

In dat verband is net als bij Servië, Montenegro, Algerije, Marokko Georgië, Tunesië, Canada en Uruguay onder andere gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dat aantal moet lager zijn dan het Europees gemiddelde van 15 juni jl. per 100.000 inwoners over een periode 14 dagen. Ook wordt er gekeken naar de algehele reactie op COVID-19 in het betreffende land. Voor het VK geldt net als bij andere derde landen de gebruikelijke uitzonderingen en criteria van de mededeling van de Europese Commissie over het EU inreisverbod (2020/912).

Bestendig verblijf

De opheffing van de reisbeperking, ingegaan op 1 juli en 27 oktober jl., blijft wel van kracht voor reizigers die bestendig verblijf hebben in de volgende landen: Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand en Singapore. Voor reizigers afkomstig uit China geldt dat het reisverbod zal worden opgeheven zodra China zelf ook EU-burgers toelaat. Hetzelfde geldt ook voor China's Speciale Administratieve Regio's Hongkong en Macau.

Niet essentiële reizen

Voor alle niet essentiële reizen van personen vanuit overige derde landen (andere landen dan het EU+ gebied) naar Europa blijft de huidige inreisbeperking van kracht met als doel de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die geen bestendig verblijf hebben in een bovengenoemd land of gebied op de veilige lijst én niet onder de hieronder genoemde uitzonderingsposities vallen, Nederland niet binnenkomen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: