dinsdag, 21. december 2021 - 15:45 Update: 21-12-2021 16:46

CBS: Consumentenvertrouwen opnieuw gedaald

winkels-kerst
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

In december 2021 is de stemming onder consumenten voor de derde maand op rij verslechterd. Dit meldt het CBS dinsdag.

Teller consumentenvetrouwen naar -25

'Het consumentenvertrouwen kwam uit op -25, tegen -19 in november. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde.
Met -25 lag het consumentenvertrouwen in december onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41)', aldus het CBS.

Consumenten opnieuw pessimistischer over economisch klimaat

Consumenten waren in december pessimistischer over de economie dan in november. De deelindicator economisch klimaat ging van -28 naar -38. Consumenten waren negatiever over zowel de economie in de komende twaalf maanden als die in de afgelopen twaalf maanden. 

Koopbereidheid verder omlaag

De koopbereidheid kwam in december uit op -17, tegen -14 in november. Consumenten waren zowel negatiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden als over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger. 

Steeds meer consumenten vinden dat prijzen sterk zijn gestegen

In december vond 55 procent van de consumenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de tijdreeks in 2017. Het percentage dat verwacht dat de prijzen in de komende twaalf maanden sterker gaan stijgen, daalde van 45 in november naar 33 in december.

Categorie:
Provincie: