woensdag, 9. maart 2022 - 15:55 Update: 09-03-2022 16:24

Vijf miljoen euro aan contanten in bigshopper in Amsterdams 'spookpand'

eurobiljetten-bigshopper
Foto: Politie
Amsterdam

Agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zijn vorige week donderdag 3 maart op ruim vijf miljoen euro aan contant geld, tientallen kilo’s drugs en een vuurwapen in een woning in Amsterdam gestuit. 'De agenten kwamen het geld, de drugs en het vuurwapen op het spoor na een verdachte ontmoeting', zo laat de politie woensdag weten.

Verdachte ontmoeting

In Amsterdam zagen agenten van de Dienst Infrastructuur een verdachte ontmoeting tussen een man uit Rotterdam (26) en een man uit Servië (40). Na deze ontmoeting reed de Rotterdammer weg in een voertuig. De agenten controleerden dit voertuig, maar troffen geen bijzonderheden aan. Ook de man uit Servië werd even gevolgd. 

'Spookpand'

Deze man ging een woning in het centrum van Amsterdam binnen. Toen de man later weer naar buiten kwam controleerden de agenten de man. Daarbij legde hij geen logische verklaring af over zijn verblijf in die woning. De woning betrof een ‘spookpand’: een woning waar niemand staat ingeschreven. De verdachte stond zelf niet ingeschreven in het GBA. Op basis van deze informatie is besloten het pand binnen te treden.

Miljoenenvangst

In het pand troffen de agenten vrijwel direct een bigshopper vol bankbiljetten aan. Dat was de reden om de rechter-commissaris toestemming te vragen het pand te doorzoeken. Uiteindelijk vonden de agenten in de woning in totaal ruim vijf miljoen euro aan contanten. 'Dit is het hoogste contante bedrag dat de Landelijke Eenheid dit jaar heeft gevonden. Naast het geld lagen in de woning ook tientallen kilo’s drugs - vermoedelijk cocaïne - en een vuurwapen', aldus de politie. De woning werd naar vermoeden gebruikt als een zogenoemd ‘stash house’.

Vervolg

De verdachte is op dinsdag 8 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris van het Landelijk Parket. De verdachte blijft 14 dagen in bewaring. Nader onderzoek vindt plaats door de Afdeling Opsporing van de Dienst Infrastructuur.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: