woensdag, 13. april 2022 - 15:09 Update: 13-04-2022 16:23

Inspectie: 'Achterstand taal en rekenen moet en kan in twee jaar worden gekeerd'

Foto van schoolbord met leraar | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

De jarenlange terugloop van de taal-, reken- en burgerschapsvaardigheden moet eindelijk een halt toegeroepen worden. 'Dat is niet alleen broodnodig om jongeren volwaardig mee te kunnen laten doen aan de maatschappij maar het is ook haalbaar', zo stelt de Inspectie van het Onderwijs woensdag.

'Trend is in 2 jaar tijd te keren'

De inspectie wijst op landen als Zweden en Ierland waar een terugval in onderwijsresultaten al eerder succesvol werd omgebogen. De aanpak: focus op basisvaardigheden, niet steeds weer nieuwe dingen vragen van het onderwijs en vooral veel aandacht voor het vergroten van de kennis en kunde van leraren. Daarvoor moet iedereen doelgericht samenwerken – van beleid en wetenschap tot bestuur en school. Op die manier kan en moet volgens de inspectie in twee jaar ook in Nederland de neergaande trend worden gekeerd.

Staat van het Onderwijs 2022: oproep door corona nog urgenter

Jaarlijks toont de Inspectie van het Onderwijs de ontwikkelingen en trends in het onderwijs in het rapport De Staat van het Onderwijs. Afgelopen jaar stond grotendeels in het teken van corona en de bijbehorende schoolsluitingen en afstandsonderwijs, zo opent De Staat van het Onderwijs 2022. De inspectie zag daarbij een enorme inzet van leraren, schoolleiders en bestuurders. 

'Oproep tot trensbreuk door corona nog urgenter geworden'

Maar door de voortgaande pandemie bleek het nog niet mogelijk om het onderwijs zo te renoveren dat de terugloop van de basisvaardigheden kan worden gestopt, zoals de inspectie vorig jaar bepleitte. De resultaten van leerlingen en studenten op het gebied van taal, rekenen en burgerschap kwamen juist nog verder onder druk te staan. De oproep tot een trendbreuk is daardoor nog urgenter geworden.

Categorie:
Provincie: