zaterdag, 11. juni 2022 - 11:03 Update: 11-06-2022 11:08

Douane onderschept 1.133 kilo cocaïne en houdt 2 uithalers aan

999-pakketten-cocaine
Foto: Openbaar Ministerie
Rotterdam

In de eerste 10 dagen van juni heeft de Douane tijdens diverse controles 1.133 kilo cocaïne in beslag genomen in de Rotterdamse haven. 'De Douane kwam de drugs op het spoor na binnengekomen tips. De totale straatwaarde van de onderschepte partijen is ruim 84 miljoen euro', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Bananen

De eerste partij werd ontdekt op 4 juni toen douaniers achter de luiken van een koelcontainer, geladen met bananen uit Costa Rica, 60 kilo verdovende middelen aantroffen. Het fruit was bestemd voor een bedrijf in Rotterdam.

Koelcontainer

Op 8 juni was het twee keer raak. De eerste keer trof de Douane in een container gevuld met bananen uit Ecuador totaal 24 kilo cocaïne aan. Niet veel later troffen zij wederom in een koelcontainer met bananen uit Ecuador totaal 50 kilo cocaïne aan. De verse bananen waren respectievelijk bestemd voor een bedrijf in Zeeland en Duitsland.

Uithalers

Afgelopen vrijdag onderschepte de Douane nog eens 999 kilo cocaïne. De verdovende middelen werden aangetroffen in 35 balen die op dozen gevuld met walnoten lagen. De container was afkomstig uit Chili en waren bestemd voor een bedrijf in Zwitserland. 

Modus operandi

Opvallend aan deze partij drugs was de modus operandi. De balen met drugs konden makkelijk uit de container worden gehaald door zogenoemde uithalers. Op het haventerrein zijn vrijdag ook twee uithalers aangehouden. Mogelijk waren zij op het haventerrein voor deze partij drugs. Dit wordt onderzocht. Eén verdachte, een 20-jarige man uit Nieuw-Vennep, is inmiddels heengezonden en moet zich op een later moment verantwoorden voor de rechter. De ander, een 24-jarige man uit Rotterdam, blijft wel vastzitten omdat hij vaker op een haventerrein is aangehouden. 

Categorie:
Provincie: