maandag, 27. juni 2022 - 15:09 Update: 28-06-2022 14:25

Windhoos in Zierikzee, 1 dode meerdere gewonden en daken van woningen gerukt

wolken-tornado-regen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Zierikzee

In het Zeeuwse Zierikzee heeft maandagmiddag rond 13.10 uur een enorme windhoos grote schade aangericht. Bij het incident kwam een persoon om het leven en raakten zeven personen gewond', zo meldt de Veiligheidsregio Zeeland maandagmiddag.

Daken van woningen gerukt

Daken werden van woningen gerukt en onder andere stoelen, banken, vuilcontainers, trampolines, parasols en andere losstaande spullen werden door de windhoos opgepakt en weggeblazen.

Dode en tiental gewonden

'Bij de windhoos is helaas 1 dodelijk slachtoffer te betreuren. Daarnaast zijn er 7 gewonden gevallen als gevolg van de windhoos. Daarvan is 1 persoon door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, de anderen konden ter plaatse worden behandeld.

Brandweer druk met hulpverlening

De brandweer verleent ondersteuning op meerdere plekken en is bezig verder beeld te krijgen van de totale omvang van het incident. De politie zorgt voor afzetting van het incidentgebied. 

Hulpdiensten opgeschaald naar Grip 2

De Veiligheidsregio Zeeland adviseert mensen om niet naar het getroffen gebied te komen en om de hulpdiensten ongestoord hun werk te laten doen. Daarvoor is er ook een NL-Alert uitgestuurd naar omwonenden van het getroffen gebied. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 2 om een gecoördineerde inzet van de hulpdiensten mogelijk te maken.

Update maandag, 27 juni 2022 om 16:16

De brandweer is bezig met het compleet krijgen van het schadebeeld en zet in op directe gevaarsituaties. Inwoners die van buiten het gebied terug keren mogen het gebied in. Houdt wel rekening met gevaar voor vallende materialen. Bij direct gevaar, bel 112. De gemeente zet zich, samen met Salvage, in voor het afhandelen van de schade.

Update maandag, 27 juni 2022 om 16:23

Bij het informatie- en opvangpunt in het gemeentehuis kunnen inwoners met schade zich melden. Ook is daar psychosociale hulpverlening beschikbaar.

Update maandag, 27 juni 2022 om 16:26

Brandweer verwacht nog enkele uren werk te hebben. Er is momenteel geen busvervoer mogelijk in het gebied. 

Update maandag, 27 juni 2022 om 16:46

Nog niet alle straten zijn veiliggesteld. Het getroffen gebied is nadrukkelijk enkel toegankelijk voor inwoners. Wees bewust van levensgevaar. Er is een publieksinformatienummer beschikbaar tot 21 uur vanavond. Dat is het servicenummer van de gemeente: 0111-452111

Categorie:
Provincie: