dinsdag, 28. juni 2022 - 20:50 Update: 28-06-2022 20:54

Nederland en Duitsland leveren 6 extra pantserhouwitsers aan Oekraïne

pantserhouwitzer
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

Nederland en Duitsland leveren 6 extra PzH2000 Pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dat hebben minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Duitse ambtsgenoot Christine Lambrechts dinsdag tijdens de start van de NAVO-top in Madrid bekend gemaakt.

'Oekraïne blijven steunen'

In hun strijd om de Russische opmars te stoppen heeft Oekraïne artilleriestukken zoals de geavanceerde Pantserhouwitsers hard nodig. De Russische strijdkrachten bedreigen Oekraïense logistieke aanvoerlijnen. Ook boeken ze gestaag terreinwinst in de Donbas. De Oekraïense strijdkrachten staan hier zwaar onder druk. Het blijft daarom van belang om Oekraïne te blijven steunen om zichzelf te kunnen verdedigen tegen de Russische invasie.

3 extra 

Oekraïne sprak na de Duitse-Nederlandse levering van de 12 Pantserhouwitsers eerder deze maand de wens uit om een hele eenheid te willen bewapenen met 18 Pantserhouwitsers in totaal. Eerder gaf het Nederlandse kabinet al aan door te willen gaan met het leveren van zware wapens. In dat licht levert Nederland 3 van de extra gevraagde PzH2000 pantserhouwitsers. Duitsland levert de andere 3.

Oekraïense artilleristen al opgeleid

Er zijn de afgelopen periode al voldoende Oekraïense militairen getraind om de artilleriestukken goed te kunnen bedienen. Duitsland en Nederland hoeven dus vooralsnog geen nieuwe Oekraïense bemanningen op te leiden.

Gevolgen voor operationele gereedheid

Voor de Nederlandse landmacht heeft het leveren van de 3 extra systemen gevolgen voor de operationele gereedheid. Defensie gaat deze Pantserhouwitsers daarom vervangen. Voor de financiering doet Defensie een beroep op de European Peace Facility van de EU. Defensie doet geen mededelingen over wanneer de Oekraïense landmacht de Pantserhouwitzers ontvangt. Om veiligheidsredenen wordt enkel gemeld dat ze zijn aangekomen.

Lees alles over:
Categorie:
Blik op 112: