woensdag, 5. april 2023 - 16:27 Update: 06-04-2023 10:26

'Wereldberoemde' Rotterdamse gorilla Bokito (27) 'geheel onverwacht' overleden

bokito-gorilla
Foto: Screenshot YouTube/Diergaarde Blijdorp
Rotterdam

Gorilla Bokito uit Diergaarde Blijdorp is dinsdag 4 april 'geheel onverwacht' overleden. Dit meldt Diergaarde Blijdorp woensdag.

'Niet lekker'' 

'Bokito voelde zich sinds afgelopen zondag niet lekker. Maandag is zijn mest onderzocht en werd hij extra geobserveerd. Dinsdag was er nog steeds geen verbetering in zijn situatie. Daarom is besloten hem verder te onderzoeken en vocht toe te dienen onder verdoving. Tijdens de narcose is hij overleden', aldus de Rotterdamse dierentuin. 

Onderzoek naar doodsoorzaak

De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan. De gorillagroep is aangeslagen door deze gebeurtenis. Ook onder de medewerkers, met name onder de verzorgers heerst er verslagenheid.

27 jaar oud geworden

Bokito werd op 14 maart 1996 in Zoo Berlijn geboren. In 2005 kwam hij in het kader van het Europese fokprogramma naar Diergaarde Blijdorp. Dinsdag 14 maart 2023 werd Bokito 27 jaar.  

Wereldnieuws

In 2007 werd Bokito wereldnieuws toen hij uit zijn verblijf ontsnapte. Bokito kreeg tien nakomelingen en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een sociale familieman. Ook accepteerde hij een pleegzoon, Nasibu, wat bij gorilla’s vrij ongebruikelijk is. Hij zorgde voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden.

Categorie:
Provincie: