maandag, 21. augustus 2023 - 16:24 Update: 21-08-2023 16:26

Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen stoomt op naar NAVO-vlootverband

mijnenjager-uitzwaaien
Foto: Ministerie van Defensie
Den Helder/Delfzijl

Afgelopen zondag is de Zr.Ms. Vlaardingen met een ongeveer 34-koppige bemanning uit de haven van Den Helder vertrokken. 'De mijnenjager sluit zich de komende 3,5 maand aan bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit NAVO-vlootverband richt zich onder meer op het ruimen van explosieven in de Oostzee', zo meldt het ministerie van Defensie.

Zeemijnen en vliegtuigbommen

Het gaat bijvoorbeeld om zeemijnen, vliegtuigbommen en andere munitie uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze explosieven vormen nog steeds een gevaar voor de koopvaardij, visserij en het milieu. Samen met bondgenoten maakt Zr.Ms. Vlaardingen zoveel mogelijk projectielen onschadelijk. Hiermee dragen ze bij aan een vrije en veilige doorvaart.

NATO Response Force

SNMCMG1 maakt onderdeel uit van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO. De marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep op hen doen.

Sandy Coast

Voor de Vlaardingen naar Oost-Europa gaat, doet het schip eerst nog mee aan het omvangrijke internationale Sandy Coast. Nederland en België organiseren deze mijnenbestrijdings- en havenbeschermingsoefening beurtelings om het jaar. Dit jaar is Sandy Coast gedurende 2 weken in de haven van Delfzijl en delen van de Noordzee en Waddenzee.

Internationale oefening

Naast Zr.Ms. Vlaardingen doen nog tal van andere marineschepen mee uit onder meer België, Canada, Duitsland, Finland, Nederland en Polen. In totaal komen meer dan 10 schepen en zo’n 500 militairen naar Delfzijl. De oefening is een uitgelezen kans voor de internationale partners om kennis uit te wisselen. Zo kunnen zij zich voorbereiden op inzet waar ook ter wereld.

Categorie:
Provincie: