donderdag, 22. mei 2008 - 19:34

Groot vertrouwen in Nederlands kraanwater

Amsterdam

De drinkwaterbedrijven hebben onlangs een representatief onderzoek gehouden onder consumenten om de kennis over kraanwater te peilen. Het onderzoek gaat in op een aantal aspecten van het kraanwater. Beleving, kennis, kwaliteit en de relatie van kraanwater en gezondheid. Wat vindt de Nederlandse consument?

De consumenten is gevraagd in welke mate zij vertrouwen hebben in het Nederlandse kraanwater. Maar liefst 95,2% blijkt op deze vraag het antwoord 'veel vertrouwen' te geven. Het vertrouwen is voornamelijk gebaseerd op het feit dat men nooit ziek geworden is van ons kraanwater. Ook geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat de levenslange ervaring met goed kraanwater in Nederland een belangrijke reden is voor het grote vertrouwen.

Het Nederlandse kraanwater wordt zeer gewaardeerd. Ruim 85% geeft aan kraanwater dagelijks te drinken. Smaak en zuiverheid vindt men belangrijk, evenals de constante kwaliteit. Veel mensen weten niet dat kraanwater wettelijk op veel meer stoffen getest moet worden dan flessenwater. 67% van de Nederlanders verwacht dat het Nederlandse kraanwater een plek heeft tussen de 1 en 5 in de top 10 van de wereldranglijst van kwaliteit.

De helft van de ondervraagden denkt dat kraanwater chloor (42,89%) en fluoride (49,14%) bevat. Een groot misverstand aangezien het Nederlandse drinkwater in het geheel geen chloor bevat.

In 1973 maakte de Hoge Raad al een einde aan het toevoegen van fluor aan drinkwater. Fluor werd destijds toegevoegd aan het kraanwater ter voorkoming van gaatjes in tanden en kiezen.

Het Nederlandse kraanwater is uitstekend en om daar optimaal van te genieten, geven de drinkwaterbedrijven in de campagne ook enkele tips voor het kraanwatergebruik. Zo doen bewoners van nieuwbouwwoningen er goed aan de kranen de eerste maanden telkens voor gebruik even door te spoelen. Verontreinigingen die tijdens de bouw in de leidingen zijn gekomen worden daarmee niet geconsumeerd. Verder geven de drinkwaterbedrijven tips over legionella en babyvoeding.
Categorie:
Tag(s):