zondag, 24. februari 2008 - 11:42

Roda steelt punt in Arnhem

(elfvoetbal) Vitesse heeft een uitgelezen kans op drie punten laten liggen. In Arnhem werd het 1-1 tegen Roda JC. Het team van trainer Aad de Mos had de beste kansen en kwam na 68 minuten op voorsprong door een doelpunt van Theo Janssen. De gasten uit Kerkrade wisten echter drie minuten voor tijd van hun tweede kans van de wedstrijd gebruik te maken. Davy de Fauw knikte uit een corner de 1-1 binnen. Bij winst had Vitesse goede zaken gedaan met het oog op het bereiken van playoffs voor Europees voetbal. Roda heeft er met de late goal voor gezorgd dat het gat met de Arnhemmers vijf punten blijft.

De eerste helft begon rustig. Niet alleen op het veld, maar ook op de tribunes. Bij wijze van protest tegen de gemeente Arnhem, dat vooralsnog weigert opnieuw geld in Vitesse te pompen, had een groot deel van de supporters zich in het zwart gestoken en hield het zich stil.

Na een kwartier ging het thuispubliek Vitesse weer vocaal ondersteunen. Op dat moment had Mads Junker zijn team al op voorsprong kunnen zetten. Hij faalde echter oog in oog met Roda-doelman Bram Castro. Ook de tweede grote kans van Vitesse was voor Junker. Na een goede actie van Haim Megrelishvili over de linkerflank, leek de Deen de bal na een half uur spelen zo binnen te kunnen koppen. Hij knikte 'm echter ver naast het doel van Piet Velthuizen.

Roda deed het eerste half uur niet veel onder voor de tegenstander, maar was aanvallend niet zo doortastend als Vitesse. Het laatste gedeelte van de eerste helft waren de Arnhemmers ook qua veldspel de betere ploeg. Maar ook de derde grote kans van het duel was niet besteed aan de aanvallers. Na een razendsnelle aanval bezorgde Junker de bal bij Santi Kolk. Die haalde ineens uit, maar zag zijn schot recht op Castro af vliegen.

De tweede helft leek Roda weer wat terug te komen in de wedstrijd, maar weer waren de kansen voor Vitesse. Een shot van Gill Swerts wist Castro nog te pareren, maar op het schot van Theo Janssen in de 68ste minuut had hij geen antwoord. De Arnhemmers namen verdiend de leiding en leken die ook niet meer uit handen te gaan geven.

Maar ondanks dat de wedstrijd langzaam dood leek te bloeden, kon Roda toch nog een puntje meepikken in Arnhem. Velthuizen redde eerst nog knap op de eerste grote kans van Roda in de wedstrijd. Maar uit de corner die daarop volgde was het alsnog raak. De Fauw was met zijn hoofd eerder bij de bal dan de Vitesse-doelman en zorgde voor de 1-1. De Arnhemmers probeerden het daarna nog wel, maar een derde doelpunt hing geen moment in de lucht.

Roda heeft weinig aan het gelijkspel, het blijft immers zevende en komt niet veel dichter in de buurt van FC Groningen. Wel houdt het Vitesse op vijf punten. Omdat FC Utrecht gisteren verloor van Sparta, blijven de Arnhemmers negende.