zondag, 23. september 2007 - 17:16

Excelsior weer onderuit na doelpunt vlak voor rust

FC Groningen oogde vermoeid na de UEFA Cup-wedstrijd tegen Fiorentina. In de uitwedstrijd tegen Excelsior hoefde het dan ook niet goed te spelen, als de punten maar gepakt zouden worden. En dat gebeurde: 1-3.

FC Groningen begon sterk, maar liet het iniatief uit de handen glippen. Nadat Lovre een dot van een kans had laten liggen door de bal van zeer dichtbij over het doel te trappen, kwamen de Groningers er eigenlijk amper meer aan te pas. Het balbezit was nog wel voor de ploeg van Ron Jans, maar de ideeën waren ver te zoeken.

Het spitsenduo Erik Nevland en Marcus Berg werd niet bereikt. De ruimte lag op de linkerkant, waar Excelsior grote gaten liet vallen, maar Groningen vergat daarvan te profiteren. Excelsior daarentegen profiteerde wel van het slaapverwekkende spel van Groningen. Kees Luijck raakte kopte in de beginfase op de lat, waarmee het enige wapenfeit van de Rotterdammers in de beginfase vernoemd was.

Geert den Ouden werkte zich een slag in de rondte. Zijn doelpunt was dan ook meer dan verdiend. Eerst verzuimde hij ineens uit te halen, waardoor de kans verloren ging. Maar nog geen minuut later liet hij Gibril Sankoh staan en klopte hij Van Loo in de lange hoek: 1-0.

Excelsior leek te gaan rusten met een voorsprong, maar kreeg nog een kater te verwerken voor tijdens de pauze. Silva legde de bal ui een vrije trap bij de tweede paal op Meerdink die voor de goal kopte. Nevland hoefde er enkel tegenaan te lopen: 1-1. Hetzelfde scenario als vorige week tekende zich af. Toen kwam Heerenveen vlak voor rust gelijk en was het na rust behelpen voor Excelsior (1-4). En dit keer was het niet anders.

Na de pauze kwam Groningen iets beter uit de kleedkamer. Omdat al snel de 1-2 (intikker Berg) en 1-3 (penalty Levchenko) vielen, was de wedstrijd na een klein uur al gespeeld. Excelsior kon weinig daar tegen inbrengen. Den Ouden was moegestreden en werd naar de kant gehaald.

Groningen liet de thuisploeg de bal rondtikken en kreeg zelf nog enkele kleine schietkansen. Marcus Berg was nog twee keer dichtbij een hogere uitslag. Maar Groningen hoefde niet zo nodig meer en voetbalde de wedstrijd simpel uit.

Het kreeg wat het wilde, na het vermoeiende duel met Fiorentina van donderdag, en bezorgde Excelsior de vijfde nederlaag van de competitie. Groningen zelf pakte pas de tweede overwinning van de competitie.