zondag, 16. september 2007 - 18:10

AZ ontsnapt in Rotterdam

Sparta heeft in eigen huis terecht een gelijkspel afgedwongen tegen AZ. De Rotterdamse formatie mocht lange tijd zelfs hopen op een overwinning, maar zag AZ vanuit een ogenschijnlijk verslagen positie terugkomen tot 2-2. Gevolg is wel dat Louis van Gaal opnieuw averij oploopt in de strijd om het kampioenschap.

AZ, dat aantrad met oud-Spartaan Haris Medunjanin in plaats van de geblesseerde Simon Cziommer, begon ongelukkig aan de wedstrijd. Al in de zesde minuut kaatste de bal na een corner van Sparta via Medunjanin in het eigen doel. De thuisclub trok zich vervolgens terug op eigen helft en liet het spel over aan de zelfbenoemde titelkandidaat. Een succesvolle tactiek, want AZ bleek niet in staat om het Sparta echt moeilijk te maken. Met name Maarten Martens en Haris Medunjanin, gezamenlijk verantwoordelijk voor de creatieve inbreng, lieten het volledig afweten.

Dat zal in de rust ook het oordeel zijn geweest van Louis van Gaal. De falende Medunjanin bleef evenals verdediger Ryan Donk in de kleedkamer achter, ten faveure van Mounir El Hamdaoui en Julian Jenner (foto) - beiden spelers met een individuele actie.

Hun inbreng wierp aanvankelijk weinig vruchten af. In de openingsfase van de tweede helft was het opnieuw Sparta dat scoorde. Voormalig AZ'er Nourdin Boukhari schoof de bal van buiten de zestienmeter diagonaal in de verre hoek. Gezien het zwakke spel van de bezoekers leek een nederlaag in de maak voor de ambitieuze club van Dirk Scheringa.

Dat lot werd AZ bespaard dankzij de tot dan toe onzichtbare invallers . Op een moment dat Sparta enkele kansen op de 3-0 had laten liggen, schoot Jenner in de 67e minuut de bal laag langs doelman Sander Westerveld. Vijf minuten later demonstreerde El Hamdaoui zijn klasse door vanuit een moeilijke hoek middels een beheerste volley voor de gelijkmaker te zorgen.

In de slotfase misten beide ploegen de overtuiging om iets aan de gelijke stand te doen. AZ noch Sparta lieten zien recht te hebben op meer dan een punt. Voor AZ en Van Gaal een zorgwekkend feit.