zondag, 16. december 2012 - 12:56 Update: 08-07-2014 0:44

PSV kan jubileumduel met NEC niet opluisteren met winst

Nijmegen

(Elfvoetbal) PSV heeft haar jubileumwedstrijd in de Eredivisie niet op kunnen luisteren met een zege. Desondanks greep de ploeg van trainer Dick Advocaat met het 1-1 gelijkspel in Nijmegen tegen NEC de koppositie terug. Ook al is dat slechts op doelsaldo.

Enkele minuten voor aanvang van de wedstrijd moest trainer Alex Pastoor van NEC noodgedwongen nog ingrijpen. Keeper Gábor Babos kampte met een vingerblessure en besloot na de warming-up dat spelen geen optie was. Daardoor maakte Khalid Sinouh zijn debuut onder de lat bij NEC. Navarone Foor moest voor het eerst dit seizoen op de bank plaatsnemen, omdat hij volgens Pastoor 'even de volgende stap niet kan maken'.

Collega Dick Advocaat liet zijn verwachte elf starten. Luciano Narsingh verving als linksbuiten de geblesseerde Dries Mertens. En Mathias 'Zanka' Jörgensen de geschorste Marcelo. Die laatste wisseling bleek al snel uitstekend uit te pakken.

Nadat de Deense centrale verdediger in de derde minuut nog bijna een risicovolle uitverdedigpass onderschept zag worden door Nick van der Velden, daar zorgde hij in de tiende minuut voor de 0-1. Uit feitelijk de eerste mogelijkheid van de Eindhovense equipe. Luciano Narsingh draaide een corner vanaf de rechterkant in, waarna Zanka met het hoofd afrondde.

NEC kreeg in de achttiende minuut haar eerste grote mogelijkheid. Kevin Conboy gaf de bal vanaf links voor, waarna Melvin Platje in de loop over knalde. In de 23e minuut schoot Platje nog eens hard op doel, na opnieuw een aanval die op links bij Conboy was begonnen.

Na een halfuur trapte Luciano Narsingh aan de andere kant, na een steekpassje van Tim Matavz, wild naast. En weer drie minuten later keerde doelman Sinouh een schot van Narsingh en kopte Zanka de aansluitende corner naast.

De grootste kans van de eerste helft was echter in de slotseconde voor Leroy George. Conboy kopte een lange voorzet van Nick van der Velden keurig voor, waarna George zeeën van tijd had om uit te halen. De vleugelspits produceerde van 4 meter afstand echter een schot zonder kracht, wat een makkelijke prooi bleek voor doelman Boy Waterman.

Ook in de tweede helft had de thuisclub de beste mogelijkheden. Een schot van Melvin Platje (52.) werd nog nipt geblokt en Ryan Koolwijk (59.) kopte een vrije trap van Sören Rieks rakelings naast. Tussendoor kreeg ook Jeremain Lens nog twee uitstekende mogelijkheden.

Trainer Pastoor speelde met de wissel Marcel Stutter voor Rens van Eijden een aanvallende troef uit. En net op het punt dat hij in Rick ten Voorde zijn laatste wissel wilde inbrengen, viel de gelijkmaker. En hoe! Victor Pálsson kreeg de bal en haalde vanaf 17 meter prachtig uit: 1-1.

Waterman zag de bal in de kruising vliegen. Daarna ging het publiek er massaal achter staan en volgde de ene kans de andere op. Lens verzuimde PSV tot twee keer toe op voorsprong te brengen. Daardoor bleef het 1-1.