woensdag, 17. augustus 2005 - 8:18

Zwemplezier vergald door kwallen

U kent ze wel, de geleiachtige beestjes op de stranden en in het water. Aanraken kan behoorlijk irritant zijn. De afgelopen weken ontving Rijkswaterstaat enkele meldingen over grote kwallenpopulaties in het Veerse Meer. Er zou sprake zijn van scholen witte kwallen van ongeveer vijf bij vijf meter. Ook zouden er enkele paarse kwallen met tentakels van zo’n anderhalve meter rondzwemmen. De oorzaak van deze groei aan kwallen komt doordat vorig jaar de verversingssluis Katse Heule werd geopend. Hierdoor komt er water van de Oosterschelde in het Veerse Meer terecht.

Deze opening werd uitgevoerd om zo de kwaliteit van het water in het Veerse Meer te verbeteren. Met succes. Het water is minder troebel en de geur is verbeterd.

Dhr. E. Daemen van Rijkswaterstaat zegt in de Provinciale Zeeuwse Courant dat hij hoopt dat het aantal kwallen niet zal toenemen. Zelf heeft hij nog geen grote kwallenscholen kunnen ontdekken.

Rijkswaterstaat ontkent de komst van de kwallen niet. De aanwezigheid ervan was dan ook geen verrassing. Het is een overgangsfase voor het Veerse Meer. Er wordt momenteel onderzocht hoe deze organismen zich onder de nieuwe omstandigheden zullen ontwikkelen.

© BON Tekst/foto: Jean-Pierre Geusens / Bron: PZC
Provincie:
Tag(s):