maandag, 27. november 2006 - 14:31

Geen verhoging drinkwatertarief in Drenthe

Assen

In een tijd waarin alles duurder wordt, houdt Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) de m³ prijs voor drinkwater gelijk. Een gemiddeld huishouden betaalt voor 1.000 liter drinkwater in 2007 precies hetzelfde als in 2006, namelijk 92 eurocent. De tarieven van de WMD behoren tot de laagste van de Nederlandse waterleidingbedrijven. Dit komt omdat de WMD er alles aan doet om de prijs van deze primaire levensbehoefte voor de mens stabiel te houden door efficiencyverbeteringen en kostenbesparingen.

De prijs die inwoners betalen voor drinkwater bestaat niet alleen uit een vergoeding voor het waterleidingbedrijf. Ruim 35% van de prijs bestaat uit overheidsheffingen zoals belasting op leidingwater, grondwaterbelasting en BTW (6%). Op deze heffingen heeft de WMD geen invloed.

De WMD streeft geen winst na en levert drinkwater tegen een maatschappelijk verantwoorde prijs. De WMD rekent het tot haar taak het drinkwater tegen de laagst mogelijke kosten te produceren en te distribueren. Ook de komende jaren streeft de WMD ernaar tariefstijgingen minimaal te houden, in ieder geval gelijk aan of lager dan de inflatie.

Het gemiddeld gebruik van drinkwater is ongeveer 50 m³ per jaar per persoon.

Sinds 1992 daalt het gemiddelde watergebruik in Nederland. Dit komt doordat apparaten zoals wasmachine, vaatwasser of toilet zuiniger zijn met water. Ook gaan we de laatste jaren minder vaak in bad. Maar we staan wel vaker en langer onder de douche. Het meeste water in huishoudelijk gebruik gaat op aan douchen (35%). We gebruiken dagelijks bijna 124 liter drinkwater per persoon om te drinken, wassen, schrobben en spoelen. Dat zijn ruim 12 volle emmers water per dag.
Provincie:
Tag(s):