woensdag, 15. maart 2006 - 11:03

Gemeente schaft defibrillator aan

Soest

De gemeente Soest heeft onlangs een apparaat aangeschaft waarmee EHBO'ers personen die in het gemeentehuis een hartstilstand krijgen direct kunnen helpen. Door het gebruik van deze automatische externe defibrillator (AED) wordt de overlevingskans na een hartstilstand met 60 tot 70% vergroot. De AED gaat worden ingezet bij eerste hulpverlening aan bezoekers van het gemeentehuis en medewerkers van de gemeente Soest.

Om verkeerd gebruik te voorkomen, mag niet iedereen de AED toepassen. EHBO-ers en bedrijfshulpverleners van de gemeente Soest hebben een speciale training gevolgd om met het apparaat te kunnen en te mogen werken. De defibrillator is een apparaat waarmee een elektrische schok kan worden toegediend om het hart weer op gang te krijgen.

Volgens een schatting van de Stichting Medizon (leverancier AED), die het gebruik van de AED's promoot en AED-trainingen geeft, hebben vier à vijfduizend bedrijven in Nederland acht- tot tienduizend AED's in huis. Dat is relatief weinig, gezien de honderdduizenden werknemers en bezoekers. De gemeente Soest ontvangt jaarlijks zo'n 35.000 bezoekers en heeft ruim 225 medewerkers.
Provincie:
Tag(s):