woensdag, 22. maart 2006 - 17:47

Het wordt veiliger in de regio

Uit het jaarverslag over 2005 van de politie van het district Tilburg blijkt dat het aantal auto-inbraken met 21% is gedaald. Ten opzichte van 2001 is het aantal aangiften van auto-inbraak met bijna 54% gedaald. Ook het aantal bedrijfsinbraken liep fors terug. In 2004 werden nog 1329 inbraken genoteerd, in 2005 bleef de teller steken bij 853. Een daling van 36%. Het aantal straatroven kwam uit op 316, in 2004 werden nog 353 aangiften hiervoor opgenomen. Het totaal aantal aangiften daalde van 22457 naar 21066. De politie trekt hieruit de conclusie dat het veiliger wordt in het district Tilburg. Dit gebied omvat, naast de gemeente Tilburg, ook Oisterwijk, Hilvarenbeek en Goirle.

De buurtregie, het instellen van vier biketeams, het verbeteren van de informatiepositie van de agenten en de aanpak van veelplegers en harde kernjongeren blijkt succesvol te zijn. De uitkomsten van de Politiemonitor Bevolking 2005 tonen, dat de burgers binnen het district Tilburg op meerdere terreinen beduidende verbeteringen zien. De politie leverde 4683 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie. Dat zijn er 316 meer dan in 2004.

Het aantal gewapende overvallen steeg van 54 naar 66. Een van de oorzaken is het feit dat in 2005 twee café’s werden overvallen. Van alle benadeelden werden afzonderlijke aangiften opgenomen. De groepering die verantwoordelijk was voor deze overvallen kon door intensief speurwerk worden aangehouden.
Ook het aantal mishandelingen steeg. In 2004 werd van dit delict nog 1217 keer aangifte gedaan. In 2005 liep dit aantal op naar 1283. Dit cijfer omvat ook de zaken van huiselijk geweld. De politie probeert het aantal mishandelingen terug te dringen door extra horecatoezicht, uitbreiding van het aantal biketeams en door het continueren van de preventieve fouilleeracties. Het aantal bedreigingen daalde licht van 702 naar 682. Ook het aantal zedenmisdrijven liep terug van 157 naar 147

Er werden vier onderzoeken ingesteld naar aanleiding van geweldszaken met dodelijke afloop. Al deze zaken werden door de politie opgelost. Op 9 juli overleed een 24-jarige Tilburgse na een val een balkon op de Kruizemuntweg. Haar 34-jarige vriend werd aangehouden omdat de politie opzet vermoedde. Deze zaak is juridisch nog niet afgewikkeld.

Op 22 juli vond een dodelijke schietpartij plaats in de Nieuwstraat, waarvan een 22-jarige man het slachtoffer werd. Voor deze zaak arresteerde de politie zeven verdachten.
Op 15 augustus overleed een 39-jarige Pool toen hij in de recreatieruimte van een voormalig klooster aan het Kardinaal de Jonghplein in Tilburg door een 29-jarige Tsjech werd doodgestoken. Op 18 november trof de politie in een woning aan de Jan Linthorststraat in Oisterwijk de stoffelijke overschotten aan van een 55-jarige man en zijn 47-jarige vrouw. De man, die overspannen was, blijkt zijn vrouw om het leven te hebben gebracht en daarna de hand aan zichzelf te hebben geslagen.

In 2005 heeft de recherche nog enkele schietincidenten onderzocht. Vaak bleken deze geweldszaken drugs gerelateerd te zijn. Ook bereikte de recherche een doorbraak in het onderzoek naar de vermiste Karel Besselsen waarvan het lichaam al op 2 januari 2002 in Raamsdonksveer werd aangetroffen. De DNA-match werd echter pas in 2005 vastgesteld. Een 60-jarige Tilburger wordt vervolgd vanwege het onttrekken van een stoffelijk overschot aan de nasporing. Uit het onderzoek blijkt onvoldoende bewijs om de verdachte te vervolgen voor moord c.q. doodslag.
Verder achterhaalde het team Tilburg West de doorrijder na een dodelijke aanrijding. Op 17 februari kwam op de Posthoornstraat een 41-jarige motorrijder om het leven. Het team achterhaalde door intensief tactisch en technisch speurwerk de veroorzaker daarvan.Het bleek dat een 60-jarige vrachtwagenchauffeur daarvoor verantwoordelijk was.
Provincie:
Tag(s):