maandag, 19. juni 2006 - 16:58

Hoe smaakt dat?

Breda

Leerlingen van de Montessorischool krijgen zaterdag 24 juni om 13.00 uur op het Landgoed Wolfslaar in Breda smaakles van Fred Dijsselbloem, voorzitter van Euro-Toques Europa.
Het Milieu Educatief Centrum werkt bij deze primeur samen met de buren van het Landgoed Wolfslaar. De smaakles is de aftrap van de Salon van de Smaak die het hele weekend plaats heeft. Vanaf 2007 kunnen scholen gebruikmaken van het lespakket Smaaklessen dat momenteel in ontwikkeling is.

De productie, de bereiding en de consumptie van eten moet in een hoog tempo. Niet voor niets wordt er gesproken over fastfood. Het gevolg daarvan is, dat de Nederlanders steeds dikker worden. Eten begint bovendien steeds meer op elkaar te lijken. Om tegenwicht te geven aan de eenheidsworst, wil Euro-Toques Europa (de Europese club van koks) zoveel mogelijk werken met seizoensproducten en alleen natuurlijke producten zonder toevoegingen of kleurstoffen gebruiken. Minister Veerman wil met de internationale koksclub samenwerken om deze lessen op alle basisscholen in het lespakket te krijgen. ‘Het lijkt mij voor kinderen niet alleen een leerzame, maar ook een leuke ervaring’, aldus Veerman.

Welke verschillende soorten vetten bestaan er en hoe proeft zelfgemaakte mayonaise? Zinnenprikkelend, speels en praktisch onderwijs over voeding en voedsel voor jonge kinderen zodat ze meer liefde voor eten ontwikkelen. Op de lange termijn vertaalt die liefde zich in een betere en bewuste voedselkeuze. Dat is de inzet van het programma smaaklessen. Educatie in de juiste vorm, is de achterliggende gedachte bij het Milieu Educatief Centrum. Kinderen drinken verschillende soorten water, leren over de voedselketen en kunnen vervolgens hun mening vormen. Daarnaast horen thema’s als diversiteit van plant en dier, vergeten groenten en biologische voeding natuurlijk bij dit centrum. Zodra het lespakket Smaaklessen in 2007 beschikbaar komt, kunnen de basisscholen in Breda er gebruik van maken.
Provincie:
Tag(s):