woensdag, 17. mei 2006 - 10:47

Koninklijk bezoek bij Oud Limburgs Schuttersfeest

Stramproy

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip van België bezoeken zondag 2 juli het Oud Limburgs Schuttersfeest in Stramproy. Honderd jaar geleden vond voor het eerst een schuttersevenement plaats onder de naam Oud Limburgs Schuttersfeest. Het is een jaarlijks evenement waaraan ruim 160 schutterijen uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg deelnemen.

De traditie van het schutterijwezen in de beide Limburgen gaat eeuwen terug. De schuttersgilden werden destijds opgericht om Auter, Heerd en Troon (kerk, familie en vaderland) te beschermen. Aanvankelijk vervulden schutterijen semi-militaire taken, maar door de eeuwen heen blijkt het sociale element een belangrijkere rol te gaan spelen. Dat element zorgt ook nu nog voor onderlinge broederschap binnen de afzonderlijke verenigingen.

Schutterij St. Catharina uit Stramproy won vorig jaar voor de vijfde keer d'n UM, de felbegeerde winnaartrofee. De traditie schrijft voor, dat de winnaar de eervolle taak krijgt het volgende schuttersfeest te organiseren. St. Catharina heeft samen met de dorpsgemeenschap van Stramproy en 1600 vrijwilligers de organisatie op zich genomen. De coördinatie van de organisatie is in handen van een voor deze gelegenheid in het leven geroepen Stuurgroep OLS 2006.
Provincie:
Tag(s):