maandag, 10. juli 2006 - 21:38

Mogelijke invoering gezichtsscan 'Stappegoor'

Tilburg

De twee incidenten van afgelopen weken in zwembad Stappegoor, waarbij diverse meisjes werden lastig gevallen, hebben het college en de directie van Stappegoor doen besluiten tot een (nog) strikter beleid en een aantal aanvullende maatregelen.

“Ik hoop ècht dat het helpt want wij doen al ontzettend veel. Wanneer dan blijkt dat allemaal toch niet genoeg is, trekken wij ons dat ontzettend aan. Dit soort voorvallen wil je immers kost wat kost voorkomen,� stelt Jan Hamming, wethouder Sport. Heel kritisch is alles nog eens nagelopen, ook zijn collega-instellingen geraadpleegd. Hamming: “ Waar wij kunnen, komen wij met extra maatregelen en waar wij moeten grijpen wij hard in.�

Hoewel er in Stappegoor al streng toezicht wordt gehouden (richtlijnen van het toezichtplan en het gedragsprotocol zwembaden), zijn de recente incidenten aanleiding om nog strikter te worden. De volgende basisregel geldt voortaan zonder pardon: daar waar het gaat om fysiek geweld, verbaal geweld en vergrijpen van seksuele aard, is het zero tolerance. De persoon in kwestie meteen verwijderd en voor korte of langere de toegang tot het zwembad ontzegd.

Over het algemeen is Stappegoor een open en overzichtelijk zwembad, op de spookgrot aan het einde van de wildwaterbaan na. Uit recente gebeurtenissen blijkt dat problemen zich steeds in deze spookgrot voordoen. Dit, ondanks het feit dat er een toezichthouder op de wildwaterbaan aanwezig is en ook een camera in de grot hangt. Vandaar de beslissing om de grot opener en overzichtelijker te maken. Op 26 juni j.l. zijn de werkzaamheden begonnen. Na de vakantie periode zal de grot in z'n geheel opnieuw "vormgegeven" worden.

Zwembad de Fakkel in Ridderkerk heeft een systeem ingevoerd waarbij bezoekers de accommodatie pas kunnen betreden nadat er een gezichtsscan in combinatie met een duimafdruk zijn gemaakt. Naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad (fractie Algemeen Belang) is er vorig jaar al een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van invoering van een dergelijk systeem in de Tilburgse accommodaties. Dit is inmiddels afgerond en de uitkomsten zijn positief. De gezichtsscan heeft meerdere voordelen. Er ontstaat een klantenregistratie die niet alleen als veiligheidsmaatregel gebruikt wordt, maar ook voor marketingdoeleinden bruikbaar is. Bedoeling is om het systeem bij 3 overdekte zwembaden en het ijssportcentrum in te voeren. Invoering per 1 januari 2007 is mogelijk.
Provincie:
Tag(s):