dinsdag, 31. januari 2006 - 10:41

Motorsport-programma voor 2006

De Bridgestone Groep is dankzij haar activiteiten in de Formule 1 en MotoGP in 2006 volop aanwezig in de top van de wereldwijde auto- en motorsport. Naast Scuderia Ferrari Marlboro en MF1 Racing treedt Bridgestone tijdens het F1 2006 seizoen op als bandenleverancier voor drie nieuwe teams: het Panasonic Toyota Racing team, het bekende Engelse WilliamsF1 team en het Super Aguri Formule 1 team, waarmee het totaal op vijf teams en tien auto’s komt. Op 12 maart gaat het F1 2006 seizoen van start in Bahrein, waarbij de laatste race in Brazilië wordt verreden. In totaal bestaat het kampioenschap uit 19 evenementen.

In de GP2 Series, die in 2005 werd opgericht, rijden alle deelnemers net als vorig jaar ook nu weer op Bridgestone banden. De klasse is een kweekvijver voor toekomstige F1-coureurs. Dankzij een verandering in de reglementen zullen de auto’s dit jaar worden uitgerust met slickbanden in plaats van gegroefd rubber. Naar verwachting zal de concurrentie nog groter worden, omdat alle coureurs een toekomstige kampioenstitel ambiëren. De GP2 Series bestaat uit 23 races op twaalf verschillende circuits.

Onder de merknaam Firestone zal Bridgestone opnieuw banden leveren aan de Indy Racing League (IRL). Dit jaar sponsort Bridgestone voor de vierde achtereenvolgende maal de Bridgestone Indy Japan 300 Mile. Dit derde evenement op de IRL 2006 kalender vindt plaats op zaterdag 22 april op het Twin Ring Motegi circuit in Tochigi Prefecture. Het 14e IRL seizoen omvat zowel races op stratencircuits als op officiële banen. De start vindt plaats op 26 maart in Miami.

Bovendien treedt Bridgestone op als exclusieve bandenleverancier voor de Champ Car World Series. Het 2006 seizoen bestaat uit 15 evenementen.

Verder zal Bridgestone ook banden leveren aan het Japanse Formule Nippon Kampioenschap, de belangrijkste formuleklasse in Japan. Satoshi Motoyama won in 2005 drie van de acht races, waarmee hij de kampioenschaptitel al vóór de laatste race op zak had. Dankzij de introductie van een nieuw chassis en motoren van Toyota en Honda zal de Formule Nippon in 2006 naar verwachting nog spectaculairder worden. De Formule Nippon kalender bestaat net als vorig jaar uit negen races.

Ondanks zware regenval leidde het Toyota Supra team van Yuji Tachikawa en Toranosuke Takagi de laatste race om de Super GT Series 2005 van start tot finish, waarmee ze tegelijkertijd het kampioenschap in de wacht sleepten. Diverse fabrikanten leverden het afgelopen jaar banden aan de Super GT Series teams, maar zeven van de acht races in de GT500 categorie werden gewonnen door auto’s op Bridgestone banden, die daardoor ook de bovenste regionen in het klassement domineerden. In 2006 wordt de Suzuka 1000 toegevoegd aan de kalender, waarmee het totaal op negen evenementen komt: acht in Japan en één in Maleisië. Naar verwachting zal het er ook dit jaar weer heet aan toe gaan.

MotoGP
Bridgestone zal dit jaar opnieuw ook banden leveren aan de diverse racedisciplines op twee wielen, waaronder de MotoGP, die gerust gezien kan worden als het parade-paardje van de motorsport. Afgelopen jaar veroverden Bridgestone rijders drie pole positions en acht podiumplaatsen. Daartoe behoren twee overwinningen van Loris Capirossi tijdens de Japanse GP. In 2006 zal Bridgestone voor de vijfde maal in deze klasse optreden als bandenleverancier voor drie teams en daarmee zes machines: het Ducati Marlboro Team, het Kawasaki Racing Team en Team Suzuki MotoGP.

In het All Japan Road Race Kampioenschap reden alle kampioenen in de diverse klassen op Bridgestone banden. Ook dit jaar levert de onderneming weer banden aan alle categorieën, van JSB1000 tot ST600, GP250, GP125 en de nieuw opgerichte GP-MONO klasse.

In de AMA Supercross/Motocross Series leverde Bridgestone het afgelopen jaar banden aan de kampioen in beide categorieën. In de MotoCross gebruikte de kampioen voor het tweede opeenvolgende jaar Bridgestone banden. In 2006 verschafte Bridgestone banden aan de raceteams van Suzuki, Kawasaki, Yamaha en tevens aan diverse andere topteams.

Bovendien levert Bridgestone banden aan andere gemotoriseerde categorieën, waaronder het All Japan Gymkhana Kampioenschap, het All Japan Dirt Trial Kampioenschap, het All Japan Rally Kampioenschap en het All Japan Kart Kampioenschap, evenals aan andere klassen in de gemotoriseerde sport, waaronder het All Japan MotoCross Kampioenschap.
Categorie:
Tag(s):