vrijdag, 29. september 2006 - 12:42

Nieuw bemanningsverblijf voor KNRM reddingstation Urk

Urk

Het KNRM-reddingstation op Urk krijgt op 30 september 2006 de beschikking over een nieuw bemanningsverblijf. Op die dag wordt het gebouw officieel geopend door mevrouw A.J. Scheltema, die dan ook de naam van het bemanningsverblijf bekend zal maken. Mevrouw Scheltema is een van de vele mensen, die geld heeft geschonken om het bemanningverblijf te renoveren en naar de wensen van de KNRM en Urker bemanning in te richten.

Een goed bemanningsverblijf is voor een reddingstation van onschatbare waarde. Voor de reddingbootbemanning zelf, maar zeker ook voor de geredden, die vaak koud, nat en ontdaan aan land komen en dan in een bemanningsverblijf op verhaal kunnen komen. Het KNRM-reddingstation Urk heeft lange tijd moeten wachten op een goed onderkomen. Met de wervingsactie “Kunnen de Urker redders op u bouwen?� werd geld ingezameld, om de schotbalkenloods te renoveren en professioneel in te richten. Het nieuwe bemanningsverblijf bestaat uit een ontmoetings- en vergaderruimte voor de bemanning en de plaatselijke commissie, een keukenblok, een werkplaatsje, een droogruimte voor de overlevingspakken, een opslagruimte, een communicatietafel en een toilet- en douchegelegenheid.

Mede door de drukke vaart rond Urk groeide het station vanaf de jaren '70 tot heden uit tot een van de drukste reddingstations van de KNRM. Zeker in het hoogseizoen heeft de bemanning haar handen vol. Ze komen dan talloze malen in actie voor watersporters, die het IJsselmeer als vaargebied hebben onderschat, of door andere oorzaken in de problemen zijn gekomen. Maar ook de beroepsvaart doet regelmatig een beroep op reddingstation Urk en de overige stations langs het IJsselmeer. Vooral de Rotterdamse Hoek, tussen Urk en Lemmer is een berucht vaargebied, waar menig binnenvaartschip reeds in moeilijkheden kwam. Gemiddeld rukt de bemanning van Urk zo'n 50 keer per jaar uit om hulp te bieden.
Provincie:
Tag(s):