maandag, 11. december 2006 - 10:07

Politie lost diverse zware misdrijven op

Groningen

Met de aanhouding van tien verdachten in de leeftijd van 23 tot 30 heeft de politie een schietpartij, een poging tot doodslag en handel in verdovende middelen opgelost. De verdachten komen voornamelijk uit Groningen en Appingedam. De aanleiding ligt in de relatiesfeer. Dit leidde tot een confrontatie tussen een groepje uit Appingedam en een groepje uit Groningen.

De politie werd op 23 oktober geconfronteerd met een schietpartij in de G. Raapstraat in Appingedam. Hierbij vielen geen gewonden. Wel werd direct een onderzoek ingesteld. De aanleiding lag in de relatiesfeer. Een 23-jarige Damster kon niet verkroppen dat zijn ex-vriendin een nieuwe relatie had, met een Stadjer. De groepen plaatsten over en weer beledigende en bedreigende teksten op internet plaatsten. Ook werden tegen twee politieagenten op internet bedreigingen geuit. Uiteindelijk vond deze confrontatie in de G. Raapstraat plaats, waarbij over en weer is geschoten. Beide groepen gingen weer uit elkaar.

Vervolgens werd op 2 november in een pand aan de E.H. Roggenkampweg in Delfzijl een 44-jarige man uit Slochteren zwaar mishandeld. Een groepje van vier Damsters bewerkten de man met een stroomstootwapen en sloegen en schopten het slachtoffer meerdere malen. Het slachtoffer moest opgenomen worden in een ziekenhuis.

Naar aanleiding van de schietpartij en de poging tot doodslag hield de politie vier verdachten aan. In hun woningen vonden zoekingen plaats. Hierbij werden een gasalarmpistool, een strafbaar imitatiepistool, een stroomstootwapen en een busje pepperspray aangetroffen en in beslag genomen. De schietpartij staat qua toedracht los van de poging tot doodslag. Wel kwamen in het onderzoek naar de schietpartij dezelfde verdachten naar voren.

Het onderzoek werd voortgezet. Eind november werd een 23-jarige Stadjer in een woning in Appingedam aangehouden. In deze woning aan de G. Raapstraat werden nog eens 70 xtc-pillen, een gebruikershoeveelheid cocaïne en 55 gram hasj gevonden en in beslag genomen. De verdovende middelen bleken het bezit te zijn van de Stadjer. De overige aanwezigen werden ook ingerekend. Zij werden na verhoor weer vrijgelaten. Uit het onderzoek bleek dat het wapen waarmee de 23-jarige Stadjer op 23 oktober had geschoten, aan een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is gegeven. Deze verdachte werd op 29 november in een café aan de Oosterweg aangehouden. Zoeking in het pand boven het café leverde 100 gram aan harddrugs op. Ook het wapen waarmee op 23 oktober is geschoten werd gevonden. De drugs en het wapen werden in beslag genomen.

Met het onderzoek en de aanhoudingen heeft de politie een groot aantal strafbare feiten opgehelderd. Het onderzoeksdossier is bijna afgerond. Vijf van de tien verdachten zitten in voorlopige hechtenis.
Provincie:
Tag(s):