vrijdag, 17. februari 2006 - 10:40

'Rood ijs'

Scheveningen

Vanaf zaterdag 18 februari 2006 zal de expositie ROOD IJS van het IFAW te zien zijn in Sea Life Scheveningen. Met deze tentoonstelling wil het IFAW aandacht vragen voor de mooie ijswereld van de zeehonden. Maar helaas hebben zeehonden wereldwijd met vele bedreigingen te maken, waaronder de commerciële zeehondenjacht, waardoor ze onze bescherming nodig hebben.

Elk voorjaar opnieuw voltrekt zich in Canada de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld. Honderdduizenden jonge zeehonden worden kort na hun geboorte wreed gedood voor bontproducten, lustopwekkende middelen of oliën voor de cosmetische of voedingsindustrie. In de jaren 2003, 2004 en 2005 zijn er in totaal 1 miljoen zeehonden gedood.

Via een publieke en een politieke campagne wil het IFAW er voor zorgen dat de commerciële zeehondenjacht zal eindigen. Zo zet het Nederlandse kantoor zich in voor een handelsverbod op zeehondenproducten en heeft daartoe kamerleden naar de Canadese ijsvlakten gebracht. Het resultaat hiervan is dat in december 2005 een wetsvoorstel is ingediend.

Op de tentoonstelling is er voor kinderen een sprookjesachtig ijslandschap gecreëerd, terwijl volwassenen informatie kunnen lezen over de diverse zeehonden en de bedreigingen waar ze mee te maken hebben. Bezoekers kunnen hun kennis van zeehonden testen door middel van een quiz en de zeehonden steunen door de petitie te tekenen.

De samenwerking tussen Sea Life en het IFAW heeft al eerder geresulteerd in een succesvolle tentoonstelling. De tentoonstelling 'Stille Wateren- Bescherm onze Walvissen is de afgelopen twee jaar door meer dan een half miljoen mensen bezocht.
Provincie:
Tag(s):