dinsdag, 24. oktober 2006 - 15:06

Ruimtelijk werk van Lucas Klein & Jaap van Meeuwen

Veendam

Van 28 oktober t/m 10 december 2006 organiseert de Stichting Beeldende Kunst Veendam, in Cultuurcentrum vanBeresteyn een expositie met uitsluitend ruimtelijk werk. Lucas Klein (1952) uit Harkstede maakt strak gepolijste stenen beelden in een lyrisch abstracte stijl. Inspiratiebronnen zijn gebruiksvoorwerpen als een speer, een schild, een schaal, een tafel en een boot.

Eenvoudig van vorm, maar dit soort voorwerpen zijn eenvoudig en doelmatig geworden door de toepassing ervan. Inhoudelijk zijn de beelden welhaast religieus te noemen. Ze verwijzen naar de oude (Egyptische) culturen. Aarde en geest; leven en dood. Zijn stenen boten zijn de dragers voor de oversteek naar de andere kant.

De in Uithuizermeeden woonachtige Jaap van Meeuwen (1958) maakt beelden in ijzer en brons. Hoewel beide metalen is het verschil in werkwijze enorm. De ijzeren beelden, vaak gemaakt van schroot of van op boerderijen gevonden smeedijzer, komen met veel gesjouw, las - en slijpwerk tot stand. Een heel contrast met het boetseren in zachte klei of was, waar het zware werk ook nog eens door de bronsgieter wordt gedaan. Als figuratief opgeleid beeldhouwer is het bijna al mens wat de klok slaat. Daar is het dier, en vooral het paard bij gekomen.

De expositie wordt op zaterdag 28 oktober om 16.00 uur geopend door Hiwe Groenewolt.
Provincie:
Tag(s):