woensdag, 10. mei 2006 - 22:53

Sevilla verdiend naar UEFA Cupwinst

Op weg naar de UEFA Cupfinale haalde Middlesbrough tweemaal een houdini-act uit door vanuit geslagen positie in de slotfase van wedstrijden tegen FC Basel en Steaua Boekarest toch nog te winnen. Vanavond in het Phillips Stadion had de ploeg van Steve McClaren eenzelfde kunstgreep nodig, maar op het moment suprème gaf Boro niet thuis. Zodoende ging FC Sevilla met de UEFA Cup aan de haal, 0-4.

Onverdiend was dat op basis van de eerste helft zeker niet te noemen. De Spanjaarden waren daarin technisch superieur en lieten de Engelsen vrijwel geen kans. Aan de hand van de uitblinkende linkerflankspeler Adriano werd Boro overvleugeld. Dat zijn Braziliaanse landgenoot Luis Fabiano na 27 minuten een voorzet van Alves via de binnenkant van de paal binnenkopte kwam Sevilla dan ook meer dan toe. Middlesbrough wist daar weinig tegenover te stellen. De spitsen Viduka en Hasselbaink kwamen niet in het stuk voor en het powervoetbal waar de Engelsen om bekend staan, was geen moment te zien.

In het tweede bedrijf lag dat anders. Met opportunistisch spel en fysieke kracht probeerden George Boateng en co het duel om te buigen. Na 52 minuten had het daar ook de kans voor. Viduka werd op vijf meter van het doel vrijgespeeld, maar stuitte op doelman Palop, de derde doelman van het Spaanse nationale elftal. De gecreëerde kans was voor Middlesbrough de vertrouwensboost die de ploeg nodig had. Het bleef jacht maken op de gelijkmaker. Die strijdwijze werkte counterkansen voor de geslepen Spanjaarden in de hand, waardoor het duel twee kanten op kon gaan. Helemaal nadat McClaren verdediger Quedreu voor Yakubu wisselde en Boro met vier spitsen in het veld stond, omdat in de rust Maccarone ook al binnen de lijnen was gekomen.

De gaten die daardoor het laatste kwartier achterin vielen, strafte Sevilla genadeloos af. Uit een tegenstoot na 78 minuten werd invaller Kanouté bediend. Zijn schot werd nog gekeerd door de met een masker spelende doelman Schwarzer (gebroken jukbeen), maar de rebound van de Italiaan Maresca was de Australiër daarna te machtig. Zes minuten later was het wederom Maresca die de genadeklap uitdeelde. Een afgeslagen voorzet belandde op de rand van de zestien voor zijn voeten, waarna zijn schot onhoudbaar in de netten verdween. Vlak voor tijd werd er nog wat extra zout in de wonden gestrooid. Ditmaal was Kanouté er als de kippen bij toen Schwarzer een schot van Maresca niet onder controle kreeg.

Na afloop treurde Middlesbrough over een niet gegeven strafschop. Bij een stand van 0-1 werd Viduka omver gebeukt door Javi Navarro in de zestien. Een penalty had gegeven kunnen worden. De Duitse arbiter Fandel wilde echter van niets weten, waardoor het afscheid van manager Steve McClaren, de nieuwe Engelse bondscoach, er een met een zwart randje werd en Andalusië zich kan gaan opmaken voor een volksfeest aangezien Sevilla haar eerste Europese trofee in de geschiedenis van de club pakte.
Categorie:
Tag(s):