zondag, 10. september 2006 - 10:11

Spyker neemt F1 team Midland over

De overname van MF1 Racing door Spyker en het M-Consortium van Michiel Mol is eindelijk afgerond. Beide partijen onderhandelden al sinds april over een overname, en die is nu definitief een feit. Het team zal de rest van het jaar als Spyker MF1 Racing door het leven gaan, en zal volgend jaar tot SpykerF1 worden omgedoopt. Vanmiddag bij de Grand Prix van Italië zal de naam van Spyker al op de auto's van Christijan Albers en Tiago Monteiro staan.

Met de overname is een slordige 106 miljoen dollar gemoeid. Michiel Mol wordt benoemd tot Formule 1-directeur bij Spyker, Colin Kolles blijft gewoon teambaas en Mike Gascoyne treedt in dienst als technisch directeur. Mol ziet zo een droom waarheid worden.

"De ambitie voor een eigen Formule 1-team heb ik al mijn hele leven en dat is nu werkelijkheid. Ik zal al mijn ervaring gebruiken om dit team een favoriet van de fans en sponsors te maken. Maar we komen natuurlijk niet naar de Formule 1 om alleen aanwezig te zijn, we willen ook winnen.

Ik wil Alex Shnaider en zijn Midland Group bedanken voor het goede werk wat ze gedaan hebben", vervolgt de Nederlander. "Zonder hen had het team hier niet meer gestaan. En met het aantrekken van Mike Gascoyne laten we onze ambities zien. Samen met Colin Kolles moeten zij voor een winnend team gaan zorgen. Het is een nieuwe uitdaging voor me en niets is onmogelijk."

Spyker Cars NV wordt de naamgever van het team, dat volgend jaar onder een Nederlandse licentie zal racen. Directeur van Spyker, Victor Muller, is zeer trots op de overname. "Sinds we in 2000 begonnen is het bedrijf steeds verder gegroeid. Ik denk dat de Formule 1 staat voor dezelfde waarden als Spyker; geschiedenis, hoogstaande ontwerpen, vakmanschap, resultaat en exclusiviteit. Ik ben trots op ons team, dat met succes de onderhandelingen heeft afgerond."

Gascoyne werd eerder dit jaar aan de kant geschoven door Toyota. Eerder had hij al succes met Renault en Jordan, en ook bij Toyota ging het met zijn hulp iets beter dan zonder. De Engelsman is blij dat hij op 1 november terug kan keren in de Formule 1.

"Ik ken Victor Muller en Michiel Mol nog niet zo lang, maar ze maakten indruk op me met hun plannen. Natuurlijk vind ik het geweldig weer in de Formule 1 aan de slag te kunnen, met een enorme uitdaging. Ik ben er zeker van dat we goede resultaten kunnen behalen."

Midland Group en Alex Shnaider verlaten dus na minder dan twee jaar de Formule 1. Echt succesvol werd het niet, maar progressie werd wel geboekt. Het team staat nu dichter bij de concurrenten dan toen het nog Jordan heette. Bij Shnaider overheersen dan ook gemengde gevoelens.

"De beslissing om het team te verkopen was één van de moeilijkste uit mijn leven. Toch denk ik dat het team verder vooruit zal komen door deze overname. Ik ben er trots op dat ik het team veel beter achter laat dan toen ik er kwam. Financieel stabieler en betere prestaties, dat hebben we bereikt in twintig maanden. Ik wil iedereen dan ook bedanken die daaraan heeft meegeholpen, ze hebben allemaal geweldig werk geleverd."
Categorie:
Tag(s):