donderdag, 9. november 2006 - 11:27

Tentoonstelling Op glad ijs: de Karssies collectie

Dokkum

De winter is in aantocht! Museum het Admiraliteitshuis in Dokkum heeft daarom een kleine tentoonstelling ingericht die bestaat uit een deel van de bijzondere schaatsencollectie van Harry Karssies.

Of we deze winter de schaatsen onder kunnen binden is nog maar de vraag, maar de sfeer proeven van de Friese schaatscultuur is vanaf 11 november mogelijk in museum het Admiraliteitshuis in Dokkum. Het museum toont namelijk een deel van de collectie van Dokkumse schaatsenverzamelaar Harry Karssies.

Karssies is een fervent verzamelaar van schaatsen en alles wat ermee samenhangt. Het begon allemaal toen hij twintig jaar geleden een paar oude schaatsen kocht. Al snel breidde zijn verzameling uit: oude en eenvoudige paren, maar ook sierschaatsen vormen zijn collectie.
De schaatsen werden in de wintermaanden door smeden gemaakt, die zo wat extra inkomsten hadden.

In de tentoonstelling is een paar van W. en J. Cordel uit Engwierum en van G. van der Bos uit Holwerd opgenomen.
Naast de schaatsen zelf bestaat de collectie van Karssies uit reclamedrukwerk, ansichten en afbeeldingen van Koningin Wilhelmina en prinses Juliana op schaats.

Bijzonder zijn ook een schoolplaat uit 1880 en de vele jongensboeken over schaatsen, waaronder enkele van oud-Dokkumer onderwijzer H. Bruining.
De tentoonstelling is te zien van 11 november 2006 tot en met 28 januari 2007.
Provincie:
Tag(s):