woensdag, 21. maart 2007 - 10:35

17-jarige geselecteerd voor prestigieuze EU-jongerentop

Iselde van Beurden (17) is door de Nationale Jeugdraad geselecteerd voor de Nederlandse delegatie naar de EU jeugdtop, einde deze week in Rome. Zij schreef de winnende column na een oproep in een landelijk dagblad. Zij zal in Rome zich bezig houden met het onderwerp “jeugd en onderwijs�.

Woensdag duikt zij alvast in haar rol als diplomaat op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In een gesprek met de kersverse staatssecretaris voor Europese zaken Timmermans wil zij met de rest van de delegatie horen wat het kabinet van plan is met Europa en legt de delegatie haar eigen ideeën voor. Met haar 17 jaar is de Apeldoornse het jongste lid van de zeskoppige delegatie.

Van 23 tot 25 maart komen meer dan 200 jongeren uit de 27 EU-lidstaten bijeen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome in de Italiaanse hoofdstad. Tijdens deze allereerste EU-jongerentop spreken zij zich uit over het Europa van vandaag en hun beeld voor de toekomst. Dit doen zij in aanwezigheid van onder andere vice-voorzitter van de commissie Wallström, Eurocommissaris Figel en Europarlementsvoorzitter Pottering. Hun aanbevelingen worden voorgelegd aan de Europese regeringsleiders, die datzelfde weekend in Berlijn bijeenkomen.

De column van Iselde viel op door de originele vorm. Zij schreef het recept voor een “Europamix�. In eerste oogopslag een kolderieke inzending, maar getuigende van een scherp inzicht in de Europese actualiteit. Iselde zal zich in Rome bezig houden met het onderwerp “jeugd en onderwijs�. Van Beurden: “Als er in Europa over Jeugd en Onderwijs gepraat wordt, is het belangrijk dat er goed naar jongeren wordt geluisterd. Wij weten immers als beste wat er leeft onder jongeren, beter dan Brusselse Eurocraten.� Volgens haar wordt het tijd dat “Europa niet alleen mooie woorden spreekt, maar ook merkbaar meer voor jongeren doet.�
Provincie:
Tag(s):