maandag, 19. maart 2007 - 15:44

Brand in De Kelder en in schildersbedrijf op Sint Philipsland

In totaal 16 jeugdbrandweerkorpsen gingen zaterdag de strijd met elkaar aan op Sint Philipsland. Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Fliplandse jeugdbrandweer werden de onderlinge Brabantse jeugdbrandweerwedstrijden georganiseerd. De junioren speelden in het pand van Geluk Schilders op het industrieterrein en de aspiranten werden ingezet in jeugdhonk de Kelder bij Dorpshuis de Wimpel.

Om negen uur stonden de eerste ploegen klaar om hun kunnen te vertonen. De aspiranten van Sint Philipsland stonden eveneens om 9 uur aan de start. Zij kregen een melding van een brand aan de Volkerakstraat 2 te Sint Philipsland. Door werkzaamheden van een loodgieter zou daar brand zijn ontstaan. Vanaf het pleintje achter de Gladiolenstraat rukten de jeugdige brandweerlieden uit om via een brandgang in de Volkerakstraat te komen. Daar werden ze opgewacht door de loodgieter die in paniek naar buiten was gekomen. Als deze man goed werd uitgevraagd, bleek dat hij op de begane grond bezig was geweest met een pvc-pijp. Door nog onbekende oorzaak was deze pijp in brand gevlogen. De bevelvoerders gaven opdracht aan hun aanvalsploeg om een verkenning uit te voeren, om op deze manier de brandhaarden te lokaliseren.

Veel ploegen vonden als eerste de brand in de ruimte waar de loodgieter aan het werk was. Daar bleek dat de brand doorgeslagen was naar een ondergelegen ruimte, wat er op duidde dat daar een kelder was. Het was de bedoeling om vervolgens de eerste straal in te zetten in de kelder, dit conform de in brandweertermen bekende kelderprocedure. Dit houdt in dat tenzij er geen andere brandhaard gepasseerd wordt, altijd de eerste straal in de kelder ingezet moet worden. De tweede straal kon daarna op de begane grond ingezet worden. De communicatie tussen de brandweerlieden werd in het pand erg verstoord door een radio die harde muziek speelde. Het was dan ook zaak om eerst deze radio uit te zetten om op een normale manier met elkaar te kunnen overleggen. Veel ploegen schakelden dat apparaat pas op een laat moment uit.

De juniorenbaan was opgesteld in het pand van Geluk Schilders op het industrieterrein van Sint Philipsland. De junioren werden dan ook opgeroepen voor een brand in een schildersbedrijf aan de Handelsweg te Sint Philipsland. Deze ploegen rukten uit vanaf de kruising Handelsweg/Industrieweg, waarna al snel het betreffende pand in beeld kwam.

Als de ploegen een goede buitenverkenning deden werd duidelijk dat één van de roldeuren in het pand open was. De ploegen konden door deze deur naar binnen om een binnenverkenning te doen. Achter in het pand werd een vuurhaard gevonden, die ook was doorgeslagen naar een andere ruimte. Op deze twee brandhaarden moesten vervolgens de stralen ingezet worden. Als dit in de juiste volgorde werd gedaan kon spoedig het sein brandmeester gegeven worden.

In totaal hebben zestien ploegen, acht aspiranten en acht junioren, meegedaan aan de wedstrijden op Flipland. Het waren voornamelijk ploegen uit Midden en West-Brabant die zaterdag aan de start verschenen. Hoewel alle ploegen net zo hard en goed gewerkt hadden kan er maar één de winnaar zijn, wat ook bleek tijdens de prijsuitreiking. De jeugdbrandweer van Moerdijk ontving uit handen van burgemeester Nuis de eerste prijs op de juniorenbaan. De eerste prijs bij de aspiranten ging naar Bergen op Zoom.

De ploegen uit Sint Philipsland eindigden bij de aspiranten op de zesde en bij de junioren op de derde plaats. Sint Philipsland had bij de aspiranten de beste bevelvoerder van de acht deelnemende teams. Datzelfde gold voor de waterploeg van de Fliplandse junioren. De totaaluitslag van beide banen is als volgt: Junioren: 1. Moerdijk, 2. Roosendaal, 3. Sint Philipsland, 4. Halderberge, 5. Drimmelen, 6. Huijbergen, 7. Geertruidenberg, 8. Bergen op Zoom. Aspiranten: 1. Bergen op Zoom, 2. Roosendaal, 3. Moerdijk, 4. Steenbergen, 5. Drimmelen, 6. Sint Philipsland, 7. Geertruidenberg, 8. Halderberge.
Provincie:
Tag(s):