maandag, 21. mei 2007 - 14:56

Dales:'De geest is uit de fles'

Leeuwarden

Burgemeester Geert Dales van Leeuwarden neemt per 15 juli ontslag. De Raad van Toezicht van de Hogeschool INHOLLAND heeft hem op 16 mei benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur als opvolger van Jos Elbers. Dales zal direct na zijn vertrek uit Leeuwarden bij de Hogeschool in dienst treden.

Dales zegt na negen jaar openbaar bestuur graag opnieuw de publieke zaak te willen dienen vanuit een ander perspectief. De burgemeester kijkt met een goed gevoel terug op wat hij in Leeuwarden heeft kunnen doen.

De stad is veiliger geworden, de overlastaanpak is succesvol, het imago van Leeuwarden is versterkt en voor het belangrijke binnenstadsproject Nieuw Zaailand staan alle lichten op groen. "Ik verlaat Leeuwarden op een moment dat er zichtbaar sprake is van een opwaartse spiraal. Het aloude gezegde 't was niks, 't is niks en het wordt ook nooit wat is definitief vervangen door: het was niet slecht, het is tamelijk goed en het wordt fantastisch. De geest is uit de fles en niemand krijgt hem er weer in".

Dales werd eind 2003 benoemd tot burgemeester van Leeuwarden en trad op 1 mei 2004 in functie. De burgemeester zegt in een verklaring dat 'een langdurig en moeilijk afwegingsproces' vooraf is gegaan aan zijn besluit om in te gaan op het aanbod collegevoorzitter van INHOLLAND te worden. Naast het grote belang van het hoger beroepsonderwijs voor de toekomst van Nederland gaf daarbij het profiel van INHOLLAND de doorslag: de grootstedelijke oriëntatie, de gerichtheid op ondernemerschap en innovatie, de diversiteit in de studentengemeenschap, de nadruk op de individuele ontplooiing van de studenten en het internationale karakter.

Met circa 34.000 studenten, bijna 3000 medewerkers en een omzet van 260 miljoen euro is INHOLLAND een van de grootste onderwijsinstellingen van Nederland. INHOLLAND heeft vestigingen in twaalf steden in de Randstad. Hoofdlocaties zijn Rotterdam, Amsterdam/Diemen, Den Haag, Delft, Haarlem en Alkmaar.

De hogeschool werkt samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam, de Technische Universiteit in Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam en is partner in Nyenrode Business Universiteit. INHOLLAND beschikt over een groot aantal buitenlandse samenwerkingsverbanden en heeft een eigen vestiging in Suriname.
Provincie:
Tag(s):