vrijdag, 1. juni 2007 - 12:49

Gemeente legt gekookte eieren op Leidse panden

Leiden

De gemeente Leiden doet er alles aan om de overlast van meeuwen in de gemeenten de kop in te drukken. De gemeente kondigt zelfs aan de eieren voor te koken omdat de stenen nepeieren, die door de gemeente in de nesten worden gelegd, door de meeuwen niet werden geaccepteerd.

De sectie Gedragsbiologie van de Universiteit Leiden verricht in nauw overleg met de gemeente een onderzoek naar meeuwen in de stad. Voor dit onderzoek worden meeuwen van ringen voorzien om het nestelgedrag van de meeuwen vast te kunnen stellen. Ook worden eieren verwisseld. Het onderzoek heeft tot doel de overlast van meeuwen in Leiden terug te dringen.

Onderzoekster Anne Vollmer en ongediertebestrijder Hans van der Vlugt van de gemeente zijn op pad geweest met de brandweer om de eieren in meeuwennesten te ruilen. Onderzoekster Anne Vollmer van de universiteit inspecteert dagelijks nieuwe meeuwennesten. “De stenen eieren waar wij in het begin mee werkten werden in sommige gevallen niet geaccepteerd door de meeuwen. Daardoor moesten we eieren gaan koken, wat tot enige vertraging bij het wisselen heeft geleid�.

Het is volgens de gemeente niet de bedoeling om de meeuwen voorgoed uit te bannen. De meeuw 'hoort' inmiddels bij de stad en dat willen we ook zo houden’, aldus wethouder Steegh.
Provincie:
Tag(s):