vrijdag, 19. januari 2007 - 11:38

Gemeente maakt afspraken met kindercentra over buitenruimte

Utrecht

De gemeente Utrecht gaat individuele afspraken maken met kindercentra die niet beschikken over voldoende buitenruimte. Landelijk is het uitgangspunt dat een kindercentrum minimaal 3 m2 buitenruimte per kind moet hebben. Wanneer deze ruimte er niet is, moet de ondernemer zelf met een goed alternatief komen. In Utrecht voldoen 9 van de 163 centra niet aan de landelijke regels.

Begin 2006 waren er in Utrecht 25 kindercentra die niet aan de landelijke of Utrechtse normen voldeden, in oktober van dit jaar waren dat er 8 en nu nog 4. Verder zijn er 5 kindercentra die niet aan de landelijke norm voldoen, maar wel aan het gelijkwaardige Utrechtse alternatief.

Op verzoek van en in overleg met de ondernemers heeft de gemeente Utrecht tot nu toe gewerkt met een gelijkwaardig alternatief voor de landelijke norm. In dit alternatief gaat het om het volgende: een roulatiesysteem waarbij kinderen in groepen buiten spelen en om (bewaakte) speelvoorzieningen in de nabijheid van het kindercentra. Ook zijn eisen uitgewerkt die de veiligheid van de kinderen waarborgen als ze in de speelvoorzieningen zijn en als ze onderweg zijn van kindercentra daar naar toe. Verder stond de gemeente alle kindercentra die niet aan de landelijke normen voldoen een herstelperiode tot 1 januari 2009 toe. De kindercentra kregen op deze manier de tijd om een goed alternatief te realiseren.
Provincie:
Tag(s):