donderdag, 22. maart 2007 - 8:26

Grote groep verdachten aangehouden

Amsterdam

Op dinsdag 20 maart zijn 12 verdachten gearresteerd en 15 woningen doorzocht na uitvoerig onderzoek door de politie. Het onderzoek richtte zich op een bende gewelddadige bedrijfsinbrekers. Eerder werden al 8 verdachten ingerekend. De inbrekers worden verdacht van circa 80 bedrijfsinbraken in heel Nederland. De schade loopt in de honderdduizenden euro’s. Bij 2 kraken werden beveiligers die de rovers op heterdaad betrapten met mokers zwaar mishandeld.

In oktober 2006 startte een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Amsterdam-Amstelland / Gooi en Vechtstreek onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam toen bleek dat tientallen bedrijven door heel Nederland het slachtoffer waren van inbrekers die steeds op een zelfde manier te werk gingen.
In januari startte ook een onderzoek in Noord- en Oost-Nederland onder leiding van het parket Zwolle-Lelystad naar aanleiding van DNA-hits op één van de verdachten. De onderlinge contacten van de verdachten uit beide onderzoeken en de vergelijkbare werkwijze bracht de Bovenregionale Rechercheteams tot gezamenlijke actie.

Grof geweld
De inbrekers vernielden steevast de pui van het bedrijf met grof geweld, waarna dure goederen werden buitgemaakt. Bij de inbraken werden steeds dure snelle auto’s gebruikt die gestolen waren bij woninginbraken. Bij twee inbraken werden de daders op heterdaad betrapt door beveiligingsmedewerkers. Zij werden zonder pardon met grof geweld aangepakt. Er werd met mokers op hen ingeslagen. Daarbij raakten de slachtoffers ernstig gewond.

Eerder arrestaties
Tijdens het onderzoek werden in een eerder stadium al 4 verdachten ingerekend nadat zij in één nacht op hun strooptocht 6 bedrijven hadden bezocht en beroofd. Daarnaast werd een zijtak van de bende blootgelegd die verantwoordelijk werd gehouden voor de diefstal van tonnen aan audio- en videoapparatuur in de regio Haaglanden. De Bovenregionale Recherche Haaglanden heeft dit deel van het onderzoek overgenomen. Daarbij werden nog eens 10 verdachten gearresteerd.

Harde kern jongeren
De kern van de Amsterdamse bende bestaat uit jonge mannen in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Zij maken al jaren deel uit van een groep “harde kern jongeren� in Amsterdam West. Via de weg van de kleine criminaliteit hebben zij zich inmiddels ontwikkeld tot een groep die zich steeds vaker bezighoudt met middelzware criminaliteit. Tijdens het onderzoek bleek dat deze ontwikkeling zich inmiddels heeft doorgezet en dat zij ook zwaardere delicten voorbereidden.

Huiszoekingen
Op 15 plaatsen werd door de rechercheurs huiszoeking gedaan. Daarbij werden 3 vuurwapens, een machinepistool, een kogelwerend vest, vermoedelijk verdovende middelen, gestolen computerapparatuur, inbrekerswerktuig en een hoeveelheid cash geld aangetroffen. Bij de actie van dinsdag werden 100 politiemensen en een arrestatieteam ingezet. Het onderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Bovenregionale Recherche
De Bovenregionale Recherche (BR) pakt regio-overschrijdende criminaliteit aan met een stelselmatig en vaak ook gewelddadig karakter. Het gaat hierbij vooral om persoonlijke veiligheid, veiligheid van de leefomgeving, veiligheid in het bedrijfsleven en veiligheid van financiële systemen. Ook onderzoeken naar feiten die zich in het hele land voor lijken te doen en teveel beslag leggen op de capaciteit van de regiokorpsen of waar speciale expertise voor nodig is, kunnen worden toegewezen aan één van de zes teams van de Bovenregionale Recherche. Daarnaast richten de teams zich op horizontale fraude en ketengerichte milieudelicten
Provincie:
Tag(s):