donderdag, 22. maart 2007 - 12:11

Heemskerk: 'gebruik open source-software bevorderen'

Den Haag

Staatssecretaris Heemskerk gaat het gebruik van open source software en open standaarden bij de overheid bevorderen. Dat heeft hij woensdag 21 maart 2007 gezegd in de Tweede Kamer. Volgens Heemskerk heeft het gebruik van open source-software grote voordelen zoals vermindering van de afhankelijkheid van leveranciers en lagere kosten.

De staatssecretaris komt nog voor Prinsjesdag met een plan van aanpak om gebruik van dit type software bij de overheid een forse impuls te geven. “Er is al behoorlijk wat gebeurd, maar we schakelen nu naar een hogere versnelling,� aldus Heemskerk. Hij stelde wel dat open source en open standaarden geen wondermiddelen zijn. “Cruciaal is de vraag waar open standaarden en open source nuttig en noodzakelijk zijn," maar dat ze vele voordelen hebben staat volgens de staatssecretaris vast.

Open source-software is software waarvan de broncode openbaar is. Hierdoor kan de gebruiker het zelf aanpassen. Een bekend voorbeeld is de internetbrowser Mozilla Firefox. Een ander voorbeeld van het toepassen van open source in de overheidspraktijk is de gemeentelijke basisadministraties. Hier wordt in een periode van 5 jaar 30 miljoen euro bespaard.
Categorie:
Tag(s):