dinsdag, 15. mei 2007 - 15:00

'Kind opvoeden achter de tralies'

Evertsoord

Het ministerie van Justitie start deze zomer in samenwerking met de Universiteit Utrecht een pilot voor opvoedingsondersteuning aan gedetineerde moeders. De pilot vindt plaats in de vrouwengevangenis Ter Peel. Die aankondiging heeft staatssecretaris Albayrak (Justitie) dinsdag gedaan op de Internationale Dag van het Gezin.

Het project ‘Betere Start’ biedt moeders met kinderen in de leeftijd van twee tot tien jaar ondersteuning tijdens de laatste maanden van detentie en de eerste maanden na de terugkeer in de samenleving.

Het project ‘Betere Start’ is gebaseerd op het internationaal erkende programma ‘Incredible Years’. Deze interventie is aangepast aan de specifieke situatie en problematiek van vrouwen in detentie. De opvoedingsondersteuning bestaat uit een training in twaalf groepsbijeenkomsten in de inrichting en vier thuisbezoeken na het ontslag uit detentie. Gedurende het traject mogen de vrouwen vaker op weekendverlof om het geleerde in de praktijk te brengen.

Het doel van de pilot is om na te gaan of deze extra opvoedingsondersteuning leidt tot een beperking van de risico’s op probleemgedrag bij de kinderen van gedetineerde moeders. Om de effectiviteit van de interventie vast te stellen is aan de pilot een onderzoek gekoppeld. Tot een jaar na het ontslag uit detentie worden de deelnemers aan het project gevolgd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht. In hun onderzoek volgen zij ook een groep gedetineerde vrouwen die de training niet hebben gevolgd. De pilot heeft een looptijd van vijf jaar.
Provincie:
Tag(s):