vrijdag, 26. januari 2007 - 13:03

Kom aan de Martinitoren en de stadjers roeren zich

Groningen

Sinds kort zijn de wijzerplaten van de toren 's nachts niet verlicht. Aan één kant was dat al langer het geval, maar nu zijn ook de drie andere in het donker gehuld. De gemeente krijgt er heel wat telefoontjes over. Er wordt aan gewerkt. Essent is bezig met de recente storing aan drie uurwerken; mogelijk betreft dat een eenvoudige kortsluiting of een defecte aardlekschakelaar.

Met een beetje geluk zijn vanavond drie van de vier wijzerplaten weer zichtbaar. De vierde wijzerplaat moet nog even wachten. Daarvan zijn de lichtstrengen zelf het probleem: die zijn niet meer te repareren. Die strengen moeten worden vernieuwd. Dat gebeurt dan bij alle vier de wijzerplaten tegelijk, want ze zijn alle even oud: 5 jaar, en onder de weersomstandigheden daarboven is dat zo'n beetje de levensduur.

Die vervanging is specialistenwerk van een soort alpine allure. Daarvoor is de firma Eysbouts benaderd en die meldt zich, bij redelijke weerscondities, in Groningen op 5 en 6 februari aanstaande. Als de klus volgens plan verloopt is in de nacht naar 7 februari weer aan alle kanten te zien hoe laat het is op de Grote Markt.
Provincie:
Tag(s):