vrijdag, 9. maart 2007 - 1:07

Ommetjes prijsvraag groot succes in Gelderland

De ommetjes prijsvraag “Creëer een belevenis, win je eigen ommetje� van Landschapsbeheer Nederland is in Gelderland een groot succes geworden! Er zijn bij Landschapsbeheer Gelderland in de afgelopen weken 50 ideeën voor ommetjes voor kleine wandelingen vanuit en rond de kern binnengekomen.

Nu is het aan de deskundige jury om te beslissen welk ommetje met behulp van de € 10.000,- zal worden gerealiseerd. Dinsdag 20 maart zal de winnaar worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Voorst.

Doel van de landelijke prijsvraag was de (historische) voetpaden en daarmee het streekeigene van ons cultuurlandschap onder de aandacht te brengen. De prijsvraag moest inspireren tot het bedenken van ‘ommetjes’: kleine wandelingen van ongeveer een uur, met een afstand van zo’n drie tot zeven kilometer. De winnaar uit elke provincie krijgt € 10.000,- ter beschikking om het ommetje samen met Landschapsbeheer daadwerkelijk te realiseren.
De landelijke winnaar mag zich zelfs voor € 30.000,- uitleven!

Het inspireren is in Gelderland in ieder geval gelukt! Er zijn veel bijzondere ideeën ingezonden. Wandelingen langs verborgen plekjes, mooie natuur en over vergeten paadjes. Uit de hele provincie zijn inzendingen ontvangen, waarmee aangegeven wordt dat het wandelen rond het dorp een algemene geliefde en gewenste bezigheid is.

De jury, bestaande uit voorzitter Jan Terlouw, Wim Peters, voorzitter van de Vereniging Kleine Kernen in Gelderland, Volkert Vintges, directeur van de Gelderse Milieufederatie, Wim ten Hove, mede-initiatiefnemer van het kerkenpad Voorst en Arjan Vriend, directeur van Landschapsbeheer Gelderland zullen zich buigen over de overgebleven 9 beste ideeën. Criteria waar op gelet wordt zijn onder andere herstel van historische paden, nieuwe mogelijkheden voor wandelen, draagvlak onder de bevolking en medewerking van de grondeigenaren.

De winnaar zal op 20 maart in het dorpshuis in Voorst bekend worden gemaakt. Vooraf wordt het kerkenpad Voorst bezocht; een voorbeeld van een succesvol en inmiddels geliefd ommetje.
De Gelderse winnaar maakt vervolgens ook nog kans op de landelijke hoofdprijs van € 30.000,-

Buiten het feit dat de prijsvraag uiteindelijk 12 ommetjes oplevert wil Landschapsbeheer Nederland aantonen hoeveel enthousiasme, kennis en initiatieven er bij bewoners aanwezig is. De ideeën die niet in de prijzen vallen zullen via andere wegen wellicht wel gerealiseerd kunnen worden. Landschapsbeheer Gelderland zal dan ook na afloop van de prijsvraag de betrokken instanties en organisaties inlichten over de ingezonden ommetjes. Op die manier hopen we uiteindelijk meer dan 12 ommetjes te kunnen realiseren!

De prijsvraag “Creëer een belevenis, win je eigen ommetje� wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij
Provincie:
Tag(s):