zaterdag, 17. februari 2007 - 11:56

Ontslag dreigt voor 120 werknemers NedCar

Born

Bij autofabriek NedCar in Born is vrijdag een akkoord bereikt over een sociaal plan. Dat is nodig omdat – ondanks het succes en de bedongen verlenging van de vrijwillige vertrekregeling – nog 120 werknemers teveel op de loonlijst staan.

De boventalligen krijgen volgende week een brief waarin zij per 1 mei ontslag krijgen aangezegd. Tot die tijd kunnen ze nog met een premie vertrekken. Gebeurt dat niet, dan vallen ze onder de regelingen in het sociaal plan.

Een jaar geleden bereikte FNV een akkoord over uitstel van een massa-ontslag. Eigenaar Mitsubishi wilde zo’n duizend van de drieduizend werknemers de laan uitsturen, omdat Daimler-Chrysler had besloten (vroegtijdig) te stoppen met de productie van de Smart ForFour.
Sindsdien hebben elfhonderd werknemers gebruik gemaakt van de vrijwillige vertrekregeling, onderdeel van het akkoord met de vakbond. Vanaf november is de regeling nog twee keer verlengd omdat nog net niet voldoende mensen uit zichzelf waren vertrokken.

Het akkoord met FNV Bondgenoten bevatte ook de oprichting van een taskforce om de kansen op het aantrekken van een nieuwe merk te onderzoeken. Vorige maand werd duidelijk dat er voor 2009 nog geen nieuwe auto in productie komt.

Maar vakbondsbestuurder Henk van Rees – tevens lid van de taskforce onder leiding van Cor Baan, de vroegere topman van DAF - beklemtoonde dat acht mogelijke gegadigden zijn getraceerd. Een nieuwe werkgroep, waarin ook topman Yokozawa van Mitsubishi zitting heeft, zal daarmee verder praten.

Onzeker is ook of Mitsubishi na 2009 een nieuw model, de opvolger van de Colt, bij NedCar van de band laat rollen. Maar NedCar en de vakbond zeggen daarop goede hoop te hebben. Voor de productie van zeventigduizend Colts per jaar kan NedCar volstaan met 1350 werknemers.
Provincie:
Tag(s):