vrijdag, 16. maart 2007 - 11:27

Rechter: 'eerste Nederlandse weigering growshop is terecht'

Venlo

De gemeente Venlo heeft de vergunningaanvraag voor een head-, grow- en smartshop aan de Straelseweg te Venlo geweigerd. Het beroep van de ondernemer hiertegen is door de rechtbank ongegrond verklaard. Venlo is hiermee de eerste gemeente in Nederland die een weigering op grond van de wet BIBOB voor een growshop succesvol voor de rechter heeft verdedigd.

De Algemene plaatselijke verordening Venlo (APV) is met ingang van 8 december 2005 uitgebreid met bepalingen omtrent toezicht op head-, smart- en growshops. De achterliggende reden hiervoor is dat, uit onderzoek bleek, meer dan 80 % van deze ondernemers strafbare feiten heeft gepleegd. Het is verboden om zonder vergunning een dergelijke onderneming te exploiteren.

De weigering van de gemeente Venlo om een vergunning te verlenen is gebaseerd op toepassing van de wet Bibob, de wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. In de wet Bibob is onder meer bepaald dat een vergunningaanvraag geweigerd mag worden indien de vergunning gebruikt wordt om strafbare feiten te plegen of om uit strafbare feiten verkregen voordelen te benutten.

De Burgemeester Hubert Bruls laat in een reactie weten dat “Growshops faciliteren doorgaans de illegale hennepteelt. Voor dit soort winkels is geen plaats in de gemeente Venlo. Ik ben tevreden met deze uitspraak.�
Provincie:
Tag(s):