donderdag, 10. mei 2007 - 8:47

Tiengemeten terug aan de natuur

Het eiland Tiengemeten wordt donderdag officieel teruggegeven aan de natuur. Het eiland in het Harlingvliet stamt uit het begin van de 17e eeuw. Tiengemeten is zo’n 1000 hectare groot en is van oudsher een landbouwgebied waar zeven boeren hun bedrijvigheid hadden.

In 2006 heeft de laatste agrariër het eiland verlaten en is begonnen om van het eiland een natuurontwikkelingsgebied te maken.

Hoewel natuur voorop staat, is tijdens de ontwikkeling het project gezorgd dat iedereen daarvan kan meegenieten. De veerdienst vaart elk uur en het eiland is van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk voor iedereen. Er zijn aanlegplaatsen voor boten, wandelpaden, uitkijkpunten, vogelkijkschermen en -hutten, panelen met informatie, een brochure en route. Op het eiland zijn ook een informatiecentrum en een natuurcamping.

Vandaag vindt de officiële opening plaats van het nieuwe, voor waternatuur ingerichte Tiengemeten. Bij de opening zal Natuurmonumenten het eiland teruggeven aan de natuur.

Vervolgens zullen onder anderen minister Verburg van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de gedeputeerde Evertse van de provincie Zuid-Holland, burgemeester Melissant-Briene van de gemeente Korendijk en directeur natuurbeheer Wams van de Vereniging Natuurmonumenten het woord richten tot de genodigden. Daarna zal de minister openingsplechtigheid in gang zetten.
Provincie:
Tag(s):