donderdag, 29. maart 2007 - 20:20

Twee aanhoudingen in XTC-onderzoek

Rotterdam

De FIOD-ECD heeft twee mannen aangehouden, die verdacht worden van het leveren van grote hoeveelheden aceton aan onder meer de XTC-productieplaats, die op 30 januari jl. in een loods aan de Nijverheidsweg in Haarlem is aangetroffen. Dit heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekend gemaakt.

De loods in Haarlem was ingericht voor grootschalige productie van synthetische drugs. Er werden hier onder andere 32 (lege en volle) 200-liter-vaten aceton aangetroffen. Volgens het OM was dit lab het grootste in Nederland en wellicht het grootste productielab ter wereld.

In het voorjaar van 2006 werden vaten met chemisch restafval, afkomstig van de productie van synthetische drugs, aangetroffen in de provincie Noord-Brabant. Onderzoek naar de herkomst van de vaten uit deze dumping leidde naar een onderneming in Veenendaal, die vaten aceton had afgenomen van een chemisch bedrijf. Vervolgonderzoek leidde naar de loods in Haarlem.

De mannen, een 49-jarige man uit Opheusden en een 26-jarige man uit Wageningen, zijn vandaag door de rechter-commissaris in Utrecht in bewaring gesteld. Beiden zijn betrokken bij het genoemde bedrijf in Veenendaal. Zij worden er van verdacht meerdere malen aceton te hebben geleverd ten behoeve van de productie van synthetische drugs.

De eerder aangehouden verdachten verblijven nog in voorlopige hechtenis.
Provincie:
Tag(s):